Dnes je neděle 29. září 2024., Svátek má Michal
Počasí dnes 4°C Polojasno

Cyklistika u Vltavy - Náplavka, wellness v Podolí, nebo Modřanský biograf?

Cyklistika u Vltavy - Náplavka, wellness v Podolí, nebo Modřanský biograf?
zdroj: Adobestock

Na kole za gastrem a zajímavými místy kolem Vltavy můžete vyjet dvěma směry: Podolí a Karlín. Poznejte benefity cyklostezek v dojezdové vzdálenosti od vlastního bydlení, ukážeme vám zajímavá místa, kde se občerstvit. Na těle i na duši.

Na mapě Praha Zítra - praha.camp, se kolem Vltavy dějí věci. Vznikat budou v několika letech mnohé projekty, zejména nové pražské byty a rezidence na modřanské trase. Plánovaná je i nová lávka přes Vltavu, spojující Podolí a Smíchov. Dokážete si představit takovou jízdu z práce domů na kole? Nebo si vyjet podvečer na kole do města za zábavou? Pokud hledáte bydlení v Podolí, budete mít tato skvělá místa na dosah ruky.

Náplavka - Výtoň, středomořská pohoda

Výtoň je známá oceněnou zmrzlinárnou Puro Gelato, ve které se stojí fronty na desítky ovocných i krémových příchutí zmrzliny. Hned vedle se pod stromy a na chodníku rozkládají stolečky italského bistra, či vyhlášené vinárny se samoobsluhou - Na Břehu Rhony. O kus dál je španělská restaurace, nebudete mít nouzi o příjemně strávený večer.

Pod Železničním mostem se hraje volejbal na lodi Kayak Beach baru, nebo lze v neformální atmosféře na říčním člunu Avoid gallery ochutnat borůvkovou IPU, či jiné z craftových piv. Tradičně na této straně i začínají (nebo končí?) stánky sobotních farmářských trhů.

Tradičně na Náplavce kotví i divadelní loď Tajemství bratří Formanů, kde uvádí svá představení plná fantastiky. Hradčanské panorama na červeném soumraku si můžete vychutnávat z palub různých plavidel a zahrádek barů po celé léto

Podolí - lázeňská turistika

Do Podolí si zajeďte za relaxem a sportem. Plavecký bazén v Podolí má sice retro atmosféru, ale zato 3 hluboké bazény. A protože vztlak takové masy vody způsobuje větší rychlost, budete tu mít i větší požitek z plavání.  V plaveckých brýlích se navíc pod hladinou přenesete do příjemného modrého světa. K dispozici je tu v "zimních" šatnách celoročně horká pára, v létě běží venku vířivka a vodní svět pro děti. Počet návštěvníků je přiměřený. 

Žluté lázně, Sauna spot a Sauny Praha jsou tři wellness areály s moderním vybavením a výhledem na klidně plynoucí Vltavu. 

Z gastra je v Podolí zajímavá restaurace Podolka (známá i z farmářských trhů), z asijských máte možnost navštívít high-endové Soho, které se specializuje na brunche. 

Modřanská scéna u Vltavy

Ledárny Braník čekají na rekonstrukci, vedle nich je areál Prague OpenAir, kam si lze zajít na letní koncert. V minulosti byly spory o hlučnost z tohoto místa, nyní jsou zvukové limity zajišťovány i zvukovou bariérou. Na koncerty lze přijet pouze MHD, pro parkování tu není místo - anebo na kole. 

Co je v Modřanech zajímavého z gastro scény, jako možný cíl kolo výletu? Jednak Doky, venkovní posezení s dobrým pivem a zajímavým bufetem, nebo výjimečnější Rosmarina jako areál s několika gastro koncepty. I Modřanský biograf je zajímavým cílem s bufetem Jemný bistro s fusion kuchyní a pátečními live music večery. 

Aktivity kolem modřanské cyklostezky 

V těchto místech navštivte třeba golfový klub, sportovní halu Hamr Braník, tenisový areál, beach volejbalové hřiště i minigolf. Půjčovna lodiček a paddleboardů pro vodní sporty a k vlastnímu koupání je tu Lahovický biotop v areálu Titan park, kam se svezete přívozem. 

Ještě dál k soutoku Vltavy a Berounky se nabízí výlet kolem komořanských a modřanských tůní. Původně protipovodňové nádrže postupně zarostly a dnes jde o přírodně cenné pražské lokality. Voda Vltavy je v těchto místech výjimečně ledová a jistě i o něco čistší než v karlínském koupališti Baden Baden. Vytéká z vltavské přehrady ve Vraném nad Vltavou. Oddechová loučka Komořany tak může sloužit nejen ke slunění, ale i k otužování v ledové vodě. 

Zajímavým symbolickým místem, kam až se dá po této trase dojet, je Pražský jižní pól. Nic nebrání neskončit jen u něj, ale to už je mimo okruh městského výletu. 

Tady se zastavíme a příště si představíme Karlín a jeho okolí jako místo, kam zajet na kole za zábavou i za gastrem.

Zdroje:
komerční sdělení / PR