Dnes je neděle 29. září 2024., Svátek má Michal
Počasí dnes 4°C Polojasno

Jak se zbavit akné: Nejlepší tipy a triky pro čistou pleť

Jak se zbavit akné: Nejlepší tipy a triky pro čistou pleť
zdroj: Adobestock

Akné je jedním z nejběžnějších kožních problémů, které postihuje lidi všech věkových kategorií. Ať už se jedná o drobné pupínky nebo bolestivé cysty, jeho výskyt může být velmi nepříjemný. Dobrou zprávou je, že existuje mnoho způsobů, jak se ho zbavit. Pojďme se podívat na to, jak na čistou pleť!

Co způsobuje akné?

Než se pustíme do řešení, je důležité pochopit, co akné vlastně způsobuje. Akné vzniká, když se póry ucpou přebytečným mazem (olejem), odumřelými kožními buňkami a bakteriemi. Tento proces může být ovlivněn hormonálními změnami, stresem, nesprávnou stravou, ale i nevhodnou péčí o pleť.

Jak se zbavit akné? 5 jednoduchých kroků

  1. Pravidelné čištění pleti:
    Základem je důkladné, ale jemné čištění obličeje dvakrát denně. Používejte čisticí gely bez sulfátů, které nebudou vaši pleť dráždit. Zbavíte se tak přebytečného mazu a nečistot.
  2. Používání nekomedogenních produktů:
    Kosmetika označená jako „nekomedogenní“ je navržena tak, aby neucpávala póry. Při výběru make-upu a pleťové péče si proto vždy vybírejte tyto produkty.
  3. Hydratace je klíčem:
    I mastná pleť potřebuje hydrataci. Zvolte lehké hydratační krémy na bázi vody, které pleti dodají potřebnou vlhkost, aniž by ji zatěžovaly.
  4. Změna jídelníčku:
    Strava hraje v boji proti akné klíčovou roli. Omezte příjem cukrů, mléčných výrobků a tučných jídel. Naopak zařaďte do jídelníčku více ovoce, zeleniny a potravin bohatých na zinek a omega-3 mastné kyseliny.
  5. Nedotýkejte se obličeje:
    Doteky rukou na obličeji mohou přenášet bakterie a špínu, což vede k dalšímu zanášení pórů. Zkuste si uvědomovat své pohyby a vyhýbat se častým dotekům tváře.

Co dělat, když domácí péče nestačí?

Pokud běžné tipy na domácí péči nepomáhají, nebojte se konzultovat odborníka. Dermatolog vám může doporučit silnější přípravky s obsahem retinoidů, benzoylperoxidu či antibiotik, které jsou schopny zlepšit stav vaší pleti.

Kdy očekávat výsledky?

Boj s akné vyžaduje trpělivost. Zlepšení můžete zaznamenat během několika týdnů, ale v některých případech to může trvat i déle. Hlavně nezoufejte – pravidelnost a správná péče se vám určitě vyplatí.

Čistá pleť je na dosah!

Akné může být frustrující, ale s vhodnými návyky, správnou péčí a případně i pomocí odborníka je možné dosáhnout krásné a zdravé pleti. Vyzkoušejte výše zmíněné tipy a užívejte si svěží, čistou pleť každý den!

Zdroje:
komerční sdělení / PR