Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 7°C Skoro zataženo

Komentář: Co můžeme udělat proti šíření radikální okamurizace?

Komentář: Co můžeme udělat proti šíření radikální okamurizace?
Názory Tomia Okamury často vzbuzují pochybnosti, zda sám není tak trochu nepřizpůsobivý | zdroj: Profimedia

Tomio Okamura býval docela sympatický člověk. Vzbuzoval respekt tím, že se vlastnoručně vypracoval nahoru. V mládí jeden čas tvrdě dřel v Japonsku, pak se vrátil do Česka, otevřel si tu japonský obchod, začal pracovat pro Asociaci cestovních kanceláří. Stále častěji se objevoval v médiích, až jednoho dne oznámil, že vstupuje do politiky. A sympatický muž s asijskými kořeny se proměnil v nenávistného populistu, který sází na nejnižší lidské pudy. Otázka je, jak se teď můžeme zbavit radikální okamurizace? Máme pro vás návod.

Nezapomínejte, že "je naší povinností chránit historický odkaz našich předků, naše kulturní tradice a především demokratický způsob života". Ničeho se ale nebojte, "naše možnosti nejsou tak omezené"!

1. Určitě s Okamurou nediskutujte. Nemá to cenu. Otázka, proč šíří a sdílí (nejen na Facebooku) rasistické a diskriminační názory (vlastní i svých spolustraníku), by sice byla nasnadě, odpovědět si na ni ale můžete sami - Okamura, který sám volá po přísných pravidlech a postizích pro nepřizpůsobivé občany a přistěhovalce, se jako cizinec nedokázal plnohodnotně včlenit do české společnosti a převzít její multikulturní genofond. 

2. "Můžete se sjednotit ve stížnostech na narušování našich demokratických práv", ale ani to raději nedělejte. Stěžovat si na Okamuru a jeho Úsvit je totiž stejné, jako stěžovat si na duševně nemocného člověka. Apelovat na demokratická práva a jedním dechem jednat proditemokraticky totiž nikdo jiný ani nemůže. Můžete ale aktivně vzývat k Bohu, Jahvemu, Alláhovi nebo k Buddhovi, aby se po příštích volbách Okamura se svým Úsvitem nedostal vůbec nikam. 

3. Nejlépe uděláte, když Okamuru nebudete ani sledovat, ani zveřejňovat "všude možně převzaté články" o čemkoli, co s ním souvisí.

4. "Můžete chovat pejsky a prasátka jako domácí mazlíčky a chodit je venčit" v Okamurově bydlišti, ani to však nedoporučujeme. Snižovali byste se totiž na úroveň nevychovaného burana. Stejně tak nedoporučujeme venčit domácí mazlíčky spoře oblečení. Okamura si toho ještě nevšiml, zřejmě vlivem nedostatečné integrace, ale v Česku máme hezkou tradici – neobnažovat se na veřejnosti.

5. Vyjádřete svůj nesouhlas i obchodně. Udělejte si kebabový týden, kupujte si kebaby k obědu. Odvážnější jedinci je můžou i snídat. Za chutnou přílohu vám poslouží falafel (lze jíst i samostatně, ale není za něj tolik bodů jako za kebab). Zapíjet to můžete ajranem. Každý zakoupený kebab je jen další krok k suši. Suši je zase jen dalším krokem k rouškám přes obličej, které jsou v Japonsku a dalších asijských zemích velmi populární a objevují se už i v Česku. Takže pozor na to. 

6. Nakupujte především v obchodech a restauracích s halal potravinami. Naštěstí jich není málo.

7. Nepráskejte. Není to hezké a navíc, policejní stát jsme tu už měli. Stačilo.  

8. Určitě ale můžete Okamurovi neustále připomínat, že může kdykoli svobodně odejít někam jinam, když se mu v Česku nelíbí a v zemi, kde Romové i islám mají své historické místo, se nedokáže přizpůsobit. 

9. Chovejte se i k Okamurovi slušně. Chovat se k hostům (a komukoli jinému) slušně, po nás totiž žádá jak výchova, tak i základní morální principy. A mějte na paměti, že tolerance a velkorysost není selektivní. 

10. Pokud se vám cokoli nezdá, zopakujte si základy českých a evropských dějin, zvláštní pozornost věnujte české novověké kultuře a kapitole o vzniku nacismu. A nevolte Okamuru. 

Zdroje:
Vlastní