Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 2°C Slabý déšť

Sundat trestanecký náramek je snadné, jak předvedl přední Putinův kritik

Sundat trestanecký náramek je snadné, jak předvedl přední Putinův kritik
Náramek Navalnyj rozstřihl kuchyňskými nužkami, šlo to prý docela lehce | zdroj: Blog Navalného

Jeden z předních opozičních aktivistů v Rusku Aleksej Navalnyj oznámil na svém blogu, že odmítá dodržovat domácí vězení a zveřejnil fotografii rozříznutého náramku. Soud mu podle jeho slov stále neposlal písemně rozsudek. Oponent ruského prezidenta Vladimira Putina byl na sklonku loňského roku odsouzen za údajnou zpronevěru milionů patřících firmě Yves Rocher, která ale jakékoli škody popírá. 

"Je hloupé se tím chlubit, ale jsem jediný člověk v historii ruské justice, který má domácí vězení po vynesení rozsudku," napsal Navalnyj a dodal, že v souladu s ruskými zákony ho měli pustit na svobodu už v soudní síni ihned po vynesení rozsudku.

Dostal totiž podmínku, což není trestem zbavujícím svobody, jak upozornil aktivista. Ruská justice navíc počítá s domácím vězením pouze pro podezřelé a obviněné, tedy pro lidi, kteří ještě nebyli odsouzení.

Soud prodloužil Navalnému domácí vězení do půlky února necelé dva týdny před konečným verdiktem. V domácím vězení měl zůstat do chvíle, než se rozsudek stane pravomocným.

Podmínky domácího vězení porušil Navalnyj už před několika dny. V den svého odsouzení vyrazil ke Kremlu na nepovolený mítink. Aktivista skončil v rukou policie, vazba na něj ale uvalena nakonec nebyla. 

Zdroje: