Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

ČNB zvýšila kvůli inflaci úrokovou sazbu nejvíce od roku 1997

ČNB zvýšila kvůli inflaci úrokovou sazbu nejvíce od roku 1997
Důvodem růstu úrokové sazby je hlavně rostoucí inflace. Ta se v září přiblížila pětiprocentní hranici (Ilustrační foto) | zdroj: Profimedia

Bankovní rada České národní banky dnes zvýšila základní úrokovou sazbu nejvýrazněji od roku 1997.

O zvýšení informovala mluvčí centrální banky Markéta Fišerová, úroková sazba poroste o o 1,25 procentního bodu na 2,75 procenta. Banka růst odůvodnila rostoucí inflací, která se v září přiblížila hranici pěti procent. Na dnešním jednání bylo všech sedm členů rady.

„Ani astronomické zvyšování úrokových sazeb nedokáže odvrátit zdražování, které nás do konce letošního roku čeká. Dává nám však naději, že se růst cen zbrzdí v příštím roce,“ řekl pro server Novinky.cz hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Během posledního měnového jednání, které se konalo na konci září, zvýšila rada úrokové sazby o 0,75 procentního bodu a základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, stoupla na 1,5 procenta. Rozhodnutí odhlasovalo pět členů rady ČNB a dva hlasovali pro úrokové sazby beze změny.

"Pokud bylo razantní zvýšení o 0,75 procentního bodu na minulém zasedání určitým překvapením, je současný krok překvapením zásadním. Je zřejmé, že si je ČNB plně vědoma svého poslání udržovat přiměřený růst cen, a rozhodla se proto pro tento zásadní krok," řekl Petr Kříž, partner poradenské PwC.

Česká národní banka také zvyšuje lombardní sazbu o 1,25 procentního bodu na 3,75 procenta. Jde o procentuální sazbu, za kterou si mohou obchodní banky půjčovat u centrální banky finance proti zástavě cenných papírů. Zvýšila se také diskontní sazba, na kterou jsou navázané třeba penále za nesplácené úvěry - ta stoupla o 1,25 procentního bodu na 1,75 procenta.

"Rozsah zvýšení hlavní úrokové sazby znamená, že bankovní rada vnímá výrazná inflační rizika a potřebu razantní reakce měnové politiky s cílem zabránit růstu střednědobých inflačních očekávání. Další kroky ČNB v oblasti úrokových sazeb budou záviset na dění v ekonomice ve smyslu vývoje inflace a hospodářského růstu, důležité také bude, zda a jak výrazně bude posilovat kurz české koruny," řekl hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč.

Lubor Lacina z Provozně ekonomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně dodal, že centrální bance nezbývá nic jiného než dát trhům signál, že nechce dopustit dlouhodobě vyšší inflaci, než je její vlastní inflační cíl. "Je ovšem otázkou, zda malá otevřená ekonomika zapojená do globálního obchodu a kapitálových toků může být ve své snaze úspěšná? Dokud se tedy inflace nevrátí zpět ke dvěma procentům, můžeme očekávat další zvyšování úrokových sazeb i na dalších zasedáních bankovní rady ČNB," řekl Lacina.

Podle hlavního ekonoma z České bankovní asociace Jakuba Seidlera i přes rychlé zvyšování sazeb platí, že tento nástroj zbrzdí inflaci velmi pomalu, vliv na inflaci se totiž podle něj projeví až během jednoho roku: "Trh nyní čeká, že sazby centrální banky půjdou dále nahoru a během prosincového a únorového jednání se dostanou k 3,5procentní hranici."

K vývoji inflaci Seidler dodal, že v roce 2008 přesáhla průměrná inflace 8 procent, v některých měsících meziroční růst cen dosáhl 7,5 procenta. "Současný vývoj stále více naznačuje, že se hodnotám z roku 2008 můžeme přiblížit, což si ještě několik měsíců zpátky dokázal představit málokdo," dodal Seidler.

Úroky bankovních vkladů a úvěrů se odvíjí od sazeb centrální banky. Pro podniky znamenají dražší úroky i dražší úvěry na investice a provoz. Domácnosti ohrozí dražší půjčky na bydlení.

Už v červnu začala ČNB zvyšovat úrokové sazby. Společně s Maďarskou národní bankou jako jedna z prvních institucí započala utahování měnové politiky. Poté měnovou politiku zpřísnila také centrální banka v Polsku, Rumunsku nebo v Norsku.

Nejnovější rozhodnutí České národní banky zdraží i další úvěry, třeba firemní, ale zvýší se také úroky na bankovních účtech. Členové dosluhující vlády kroky banky kritizují, informoval Deník N.

Zdroje: