Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Polojasno

Členové Greenpeace přikryli Sunakův dům černým plátnem kvůli těžbě fosilních paliv

Členové Greenpeace přikryli Sunakův dům černým plátnem kvůli těžbě fosilních paliv
Členové Greenpeace přikryli Sunakův dům černým plátnem | zdroj: Profimedia

Členové hnutí Greenpeace dnes přikryli černým plátnem fasádu soukromé rezidence britského premiéra Rishiho Sunaka na severu Anglie na protest proti energetické politice jeho vlády. Oznámili to na sociální síti X, dříve známé jako twitter. Akci uspořádali tři dny poté, co Sunak oznámil plán udělit přes stovku nových licencí na těžbu ropy a zemního plynu v Severním moři.

„Lezci jsou na střeše vily Rishiho Sunaka a pokrývají ji 200 metry látky černé jako ropa, aby podtrhli nebezpečné důsledky nového těžebního šílenství,“ uvedla britská odbočka Greenpeace. Do příspěvku zahrnula fotografii, na níž jsou před zahaleným domem vyfoceni dva aktivisté držící transparent s nápisem: „Zisky z ropy nebo naše budoucnost?“

Protest se konal v Sunakově sídle v severoanglickém volebním obvodu, který zastupuje v parlamentu, píše list Evening Standard. Sunak od loňského roku coby předseda vlády žije ve stovky kilometrů vzdáleném londýnském areálu Downing Street.

Britská vláda tvrdí, že její oznámení o pokračování těžby v Severním moři je v souladu s cílem Británie dosáhnout do roku 2050 „čisté nuly“, pokud jde o uhlíkové emise vytvářené spalováním fosilních paliv. Udílení nových licencí je podle ní nutné pro eliminaci závislosti na zahraničních energiích. Vláda Konzervativní strany zároveň slibuje budování zařízení pro zachycování a ukládání uhlíku.

Podle labouristické opozice a klimatických aktivistů vývoj ohrožuje britské závazky ohledně snižování emisí. Labouristická strana, která by se mohla ke konci příštího roku dostat k moci, avizovala, že by nové těžební licence neudílela. Zároveň se objevují komentáře, že tato otázka není stěžejní, protože v nalezištích u severu Británie už mnoho fosilních paliv nezbývá.

Debata se koná v době, kdy je u obou hlavních politických stran patrná nervozita ohledně ambiciózních klimatických plánů v návaznosti na doplňovací volby v jednom z obvodů na předměstí Londýna. Favorizovaní labouristé v nich těsně neuspěli poté, co se zásadním tématem hlasování staly plány labouristického starosty Sadiqa Khana na rozšíření „zóny ultranízkých emisí“, kde je zpoplatněné používání starších automobilů.

Sunak v novém rozhovoru řekl, že klimatická neutralita je pro jeho vládu prioritou, Británie ale podle něj potřebuje „rozvážný a pragmatický“ přístup.

Zdroje: