Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Rozbil se vám na frontě tank? Je tu tanková asistenční služba

Rozbil se vám na frontě tank? Je tu tanková asistenční služba
Ukrajinské tanky mají svou vlastní asistenční službu | zdroj: Profimedia

Stejně jako rozbité auto potřebuje servis a někdy i odtah, potřebují podobnou péči i tanky. Pravidelnou údržbu, rychlou opravu nebo odstranění havárie podél frontové linie na Donbasu zajišťuje ukrajinská vojenská mobilní opravářská jednotka. Opravní poškozené pásy tanků T-72 i vymění vybitou baterii obrněného transportéru. Když nepomůže oprava na místě, vozidlo odtáhnou do „servisu“.

„Jsme jako kočovníci - jezdíme z jednoho místa na druhé,“ popsal Serhij, třiadvacetiletý mechanik a řidič opravářského vozidla.

Ruské jednotky, které do země vtrhly 24. února, přitom nedávno zintenzivnily operace na východoukrajinském průmyslovém Donbasu, který se stal klíčovým bojištěm, upozorňuje Reuters.

„Jsou teď agresivnější. Připadá mi, že střílejí se zavřenýma očima, ostřelují všechno,“ popisuje dvacetiletý voják Petro, který se přidal k opravářské jednotce hned v prvních dnech konfliktu, kdy Rusové těžce ostřelovali jeho rodné město Černihiv na severu Ukrajiny.

„Bylo těžké jezdit s obrněným vyprošťovacím vozidlem a táhnout za sebou tank po ulicích, kde jsem ještě před měsícem chodil s přítelkyní,“ svěřil se agentuře Petro. Na východ země pak byla jeho jednotka převelena poté, co se Moskvou vyslané invazní síly na konci března stáhly ze severu Ukrajiny a zaměřily se na průmyslový Donbas.

Zdroje: