Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Podpořte restaurace na sobotní Den okének

Podpořte restaurace na sobotní Den okének
Výdejní okénko jedné z pražských restaurací | zdroj: Profimedia

Podnikatelské svazy vyzvaly k podpoře restaurací vyzvednutím jídla z jejich nabídky bez využití rozvážky. Na sobotu proto připravily akci "Den okének" a žádají zájemce, aby si zašli k oblíbené restauraci sami a vyzvedli si v ní jídlo přímo. Pražské restaurace se také mohou zapojit do dodávky obědů pro školáky a seniory za jednotné ceny.

Jak v tiskové zprávě uvedly Svaz obchodu a cestovního ruchu (SOCR), Asociace hotelů a restaurací (AHR) a Asociace malých a středních podniků a živnostníků (AMSP), v souvislosti s pandemií koronaviru a vládními opatření proti šíření nákazy hrozí krach zhruba polovině stravovacích provozů, zavřená je třetina restaurací a práci ztratily tisíce lidí z gastronomie.

Přímé vyzvednutí jídla podle garanta projektu Moje restaurace AMSP Luboše Kastnera ušetří gatropodnikům minimálně 30 procent z tržby. Zmíněné podnikatelské organizace už před časem vyzvaly rozvážkové firmy, aby provozovatelům stravovacích zařízení alespoň do konce roku nabídly výrazně lepší podmínky. Podle zjištění ČTK se například start-up na doručování jídla Wolt rozhodl snížit v Praze a Brně ceny za doručení o 20 až 30 procent, zavedl možnost spropitného nebo do konce listopadu nebude účtovat provizi za vyzvednutí jídla na místě. Aplikace Bolt Food partnerským restauracím zase poskytuje dopravu zdarma a z vybraných podniků dává slevu 30 procent na jídlo.

"Výdejní okénka se vedle domácího šití roušek stala symbolem jara. I přesto tržby dosáhly pouze zlomku standardního stavu a nepřišla ani žádná speciální vládní podpora. Druhé kolo uzavření restaurací znamená, že se více než polovina z nich dostává do přímého ohrožení krachem," uvedl prezident SOCR Tomáš Prouza.

Restaurace, bary a kluby jsou zavřené od 14. října. Občerstvení mohou mezi 06:00 a 20:00 prodávat přes výdejní okénka. Opatření by mělo zatím platit do konce nouzového stavu, tedy 20. listopadu.

Restaurace se mohou hlásit do projektu obědů pro děti

Na doméně obedyprodeti.praha.eu se od pátku 6. listopadu budou moci registrovat restaurace v hlavním městě, které se chtějí zapojit do projektu pražského magistrátu. Zapojené restaurace budou místo školních jídelen dodávat obědy pro školáky a seniory za jednotné ceny. Projekt představil náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN).

"Chceme rodičům, kteří musí vzhledem k charakteru svého zaměstnání chodit pravidelně do zaměstnání, nebo musí celodenně pracovat na home office, nabídnout další alternativu zajištění obědů pro své děti. Vedle pomoci rodinám s dětmi chceme možnost zajištění stravování ve svém bezprostředním okolí umožnit i seniorům," uvedl náměstek.

Pokrmy z jednotlivých zapojených restaurací budou mít pevně stanovenou jednotnou cenu. Dětská porce bude rodiče školáků podle informací na webu stát asi 60 korun, senioři za oběd zaplatí 90 korun. Cena byla podle Hlubučka stanovená na základě konzultací se zástupci restaurací. Praha si od projektu slibuje i pomoc živnostníkům podnikajícím v pohostinství.

"Je jasné, že projekt není vhodný pro každou restauraci, ale má vytvořit novou poptávku a pomoct restauracím přežít a umořit část fixních nákladů. V Praze jsou tisíce restaurací a chceme zapojit všechny ty, kterým myšlenka v této těžké době dává smysl," doplnil Hlubuček.

Asociace zaměstnanců a provozovatelů pohostinství (POHO), která sdružuje zhruba 50 provozoven v Praze 1, podle svého mediálního zástupce Jiřího Chvojky o této aktivitě neměla informace. "Obecně ale máme samozřejmě volné kapacity a jsme ochotni magistrátu pomoci s vykrýváním výpadku stravování pro zmíněné skupiny lidí," uvedl.

Podle dřívějších vyjádření primátorova náměstka by měla vzniknout mapa, kde budou zapojené restaurace vyznačeny. Obědy si budou lidé objednávat den předem a bude vydáváno vždy jednotné jídlo pro všechny.

Většina škol se kvůli vládním opatřením vůči koronaviru zavřela v první polovině října. Jídelny v mnohých školách tak nyní nejsou v provozu, a to zvláště z důvodu karantény personálu. Problémem, kterému má projekt zamezit, je podle Hlubučka i povinné dojíždění do školní jídelny vzdálené od bydliště žáka.

Jak uvedla Evropská komise, české hospodářství čeká letos kvůli omezením spojeným s šířením koronaviru propad o 6,9 procenta, což je ale zlepšení proti dřívějším odhadům. Ve své podzimní makroekonomické prognóze komise naopak zhoršila vyhlídky oživení české ekonomiky na příští rok, kdy by se hrubý domácí produkt měl zvýšit o 3,1 procenta. K předkrizovým hodnotám z loňského roku by se česká ekonomika měla podle komise vrátit až na konci roku 2022.

Zdroje: