Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Česko zahájilo očkování proti covidu; začala platit přísnější opatření

Česko zahájilo očkování proti covidu; začala platit přísnější opatření
Andrej Babiš se nechal očkovat proti covidu-19 | zdroj: Profimedia

V Česku začalo očkování proti covidu-19. Mezi prvními očkovanými byli premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Česko podle Babiše dostane postupně 15,9 milionu vakcín pro 8,95 milionu lidí a očkovat se bude následujících devět měsíců. Vládního zmocněnce pro očkování Česko mít nebude. Dřívější Babišovo oznámení, že zmocněncem bude sám, bylo podle premiéra nadsázkou. Babiš však bude vakcinaci řídit a odpovídat za ni.

Do Česka v sobotu dorazilo prvních 9750 dávek vakcíny od firem Pfizer a BioNTech, která je zatím jediná registrovaná pro použití v Evropské unii. V prosinci a lednu by podle Babiše mělo Česko dostat dohromady 355 000 vakcín. Stát podle něj nebude dělat zásoby, ale všechny doručené vakcíny plánuje hned využít. Podle premiéra je nutné rozšířit počet očkovacích center, kterých je v současnosti 31.

První dávky vakcíny v pražské Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) podali ráno zdravotníci premiérovi a také válečné veteránce Emilii Řepíkové (95). Babiš řekl, že s očkováním chtěl jít příkladem, protože kolem tématu koluje řada dezinformací. Ve Fakultní nemocnici Brno byl jako první naočkován ministr zdravotnictví Blatný, který byl dříve v nemocnici náměstkem. "Jsem rád, že máme bezpečnou vakcínu a můžu lidem ukázat, že není čeho se bát," řekl.

V pražské Fakultní nemocnici v Motole byl prvním očkovaným známý chirurg Pavel Pafko, který v minulosti operoval například i prezidenta Václava Havla. Pafko uvedl, že nerozumí té části populace, která váhá s očkováním. Podle něj by lidé měli věřit lékařům už při prevenci, a nikoli až v době, kdy se dostanou s covidem-19 na jednotku intenzivní péče.

profimedia-0578964322 Ministr zdravotnictví Jan Blatný se nechal očkovat proti covidu-19 | zdroj: Profimedia

Jako první v Česku mají být očkováni proti covidu-19 zdravotníci a také senioři, kteří jsou hospitalizováni nebo žijí v ústavní péči. Babiš odhadl, že běžná populace se začne očkovat koncem března. Stát podle něj připraví objednávkový systém, podobný jako funguje v případě antigenních nebo PCR testů na covid-19.

Ředitel ÚVN Miroslav Zavoral řekl, že vakcinace je jedinou cestou, jak se dostat ze současné pandemické situace. Nemocnice je připravena denně naočkovat asi 300 lidí. Kromě zdravotníků a sociálních pracovníků budou vakcíny aplikovány také ohroženým pacientům v seniorském věku. V motolské nemocnici bylo připraveno 1975 dávek vakcíny, denně tam zvládnou naočkovat kolem 500 lidí, řekl novinářům ředitel nemocnice Miloslav Ludvík (ČSSD). V Nemocnici na Bulovce v Praze plánují naočkovat 200 zdravotníků. Všeobecná fakultní nemocnice v Praze se o prvních 975 dávek vakcíny podělila s Fakultní nemocnicí Královské Vinohrady. Očkovat budou nejprve zdravotníky, zájem byl podle vedení nemocnic velký.

Fakultní nemocnice Brno má asi 3000 vakcín. Dalších asi 2000 dávek má Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně, která také začala očkovat. Kromě pracovníků těchto nemocnic poslouží první dodávka vakcíny i pro seniory z léčeben dlouhodobě nemocných, například z Nemocnice Milosrdných bratří. Svatoanenská nemocnice poskytne část z první dodávky vakcín Masarykovu onkologickému ústavu, Centru kardiovaskulární a transplantační chirurgie a také domovům pro seniory Jihomoravského kraje.

Index PES klesl na čtvrtý stupeň, nově přitom platí opatření pro pátý

Index rizika protiepidemického systému PES v Česku, podle něhož se mají řídit opatření proti covidu-19, klesl z nejvyššího, pátého stupně na čtvrtý. Hodnota indexu se snížila ze sobotních 76 bodů na 71 bodů ze sta. V zemi se přitom zpřísnila opatření na pátý stupeň. Za poklesem indexu stojí snížení tzv. reprodukčního čísla z 1,05 na 0,94. Číslo udává průměrný počet dalších nakažených od jednoho pozitivně testovaného. Pokud je tedy reprodukční číslo pod hodnotou jedna, epidemie zpomaluje.

Index PES byl do neděle devět dní v řadě na úrovni pátého stupně pohotovosti. Pokud se index rizika drží v horším stupni aspoň tři dny, má to být podle dřívějších informací ministerstva důvodem k tomu, aby se zvážilo zpřísnění opatření proti covidu-19. Zatím ale v Česku stále platila jen opatření pro čtvrtý stupeň. Až v neděli se podle středečního rozhodnutí vlády opatření zpřísnila na nejvyšší stupeň. Například se musela znovu uzavřít většina obchodů a všechny provozovny služeb.

V sobotu přibylo v Česku 3024 případů covidu-19, což je o několik stovek více než v pátek, kdy byl stejně jako v sobotu sváteční den. Oproti pátku stoupl i podíl zaznamenaných případů nákazy na počtu provedených testů ze zhruba 34,4 procenta na 36,3 procenta. 

Zdroje: