Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Trump ještě může vyhrát. A víte proč?

Trump ještě může vyhrát.  A víte proč?
Trump na jednom z předvolebních shromáždění | zdroj: Profimedia

Donald Trump na Hillary Clintonovou ztrácí. Jenže mimo hru o Bílý dům není. Američané mohou Trumpa zvolit, ačkoli ho rádi nemají. Vkládají do něj naděje, že vyčistí chlívek. 

Volby amerického prezidenta nejsou rozhodnuty, byť Hillary Clintonová už přemýšlí, jaký kostým si oblékne na inauguraci. Donald Trump je pořád ve hře.

Do voleb (úterý, 8. listopadu) chybí dva týdny a některé průzkumy dávají Hillary před neurvalým blonďatým proutníkem náskok deseti až dvanácti procentních bodů. V průměru průzkumů (RealCleardPolitics) však vede Clintonová jen o 5,5 procentního bodu.

Co víc, důležitá nejsou čísla pro celou Ameriku, ale čísla ve "swing states" (především Pensylvánie, Ohio, Michigan, Minnesota a Wisconsin). Jejich obyvatelé nejsou vyhraněni, nehlasují pravidelně pro republikány nebo demokraty a bývají pověstným jazýčkem na vahách volebních výsledků.

Kromě toho se zapomíná, že Hillary byla v průzkumech během primárek až na výjimky vždy lepší než její sok Bernie Sanders – také v Michiganu, kde s ním nakonec prohrála o 20 procentních bodů. Proč? Jednoduše proto, že v průzkumu se může volič chovat jinak než u voleb a preferovat Hillary je prostě "sociálně přijatelnější", než volit excentrika Trumpa nebo socialistu Sanderse. Jakmile je ale volič za plentou, zábrany ztrácí.

Posel hněvu

Trumpovo vítězství na svém blogu předvídá oscarový a také levicový režisér a spisovatel Michael Moore, volič Clintonové. Moorea mnoho Američanů pokládá za potrhlého filmaře, jenže jeho hlas by měl být vyslyšen. Mimo jiné proto, že patří k hrstce lidí, kteří dokázali předpovědět výsledek britského referenda o členství v Evropské unii.

Byl to Moore, který upozornil, že mnohé "protestní" hlasy se v průzkumech neobjeví. "Spousta Američanů nemůže vystát zkorumpovaný politický systém. Proto budou po milionech hlasovat pro Trumpa. Ne, že by s ním souhlasili, že by jim byla sympatická jeho bigotnost nebo ego, ale jen proto, že můžou," vysvětluje  umělec, kterého proslavil nejvýdělečnější dokumentární film všech dob Fahrenheit 9/11 popisující první rok prezidentství George Bushe juniora.

Je jasné, že Trumpa nebudou volit stepfordské paničky, ale bílí muži střední třídy, pokládaní za nejohroženější typ homo sapiens v Americe. "Bílí muži mají pocit, že nemají moc, že Amerika už nefunguje, jak by chtěli," tvrdí Moore a popisuje pocity frustrovaného bělocha: "Osm let nás sekýroval černoch, a teď, ksakru, se po nás chce, abychom si sedli na zadní sedadlo a smířili se s tím, že nás bude dalších osm let řídit ženská. A po nich nastoupí do Bílého domu třeba gayové, pak transsexuálové…"

Jsou oblasti, kde lidé pokládají Trumpa za spasitele. Je jí zejména obdoba průmyslové Anglie – pás táhnoucí se od Green Bay po Pittsburgh na americkém středozápadě. Moore tuto zemi líčí jako zlomenou, sklíčenou a bojující, jako neutěšenou krajinu posázenou pobořenými továrními komíny, jako mršinu někdejšího ráje střední třídy.

"Žijí tam naštvaní zatrpklí dělníci, které demokraté opustili. Demokratičtí politici s nimi mluví laskavě, ale je na nich patrné, že by radši trávili čas s lobbisty od Goldmana a Sachse a nechali si od nich vypisovat tučné šeky," pokračuje Moore.

"To, co se stalo ve Spojeném království, když lidé hlasovali pro brexit, se stane tady v Americe," prorokuje. "Spojte se s těmi, kterým se rozpadl americký sen. Přichází outsider Donald Trump, aby vyčistil chlívek… Nemusíte s ním souhlasit. Nemusíte ho mít rádi. Pošlete ale těm nahoře vzkaz! A Trump je váš posel!"

Tornádo Donald

Moore natočil o Trumpových stoupencích dokument "Michael Moore in Trumpland". Sonda do hlubin duše "Trumpistů" se v Americe se promítá od minulého týdne a je dostupná na iTunes.

Na svém blogu Moore vzpomíná na setkání s jedním z Trumpových voličů, který filmaře poznal na ulici, přiběhl k němu a vysvětloval: "Miku, Trumpa musíme zvolit. Musíme přece ty nahoře vymést."

Vymést. To je klíčové slovo a s tím by Trump mohl pomoci. Ostatně, během kampaně dostal příznačnou přezdívku Trumpnádo.

Novinář Carl Bernstein, který s Bobem Woodwardem odhalil telefonní odposlechy ve prospěch prezidenta Nixona (aféra Watergate), vidí Trumpovy šance i v tom, že proti němu stojí právě Clintonová. "Pozor, to je hrozná kandidátka, která je schopná prohrát kdykoli s kýmkoli," řekl v rozhovoru pro Televizi CNN.

Bernstein napsal o Hillary knihu (Hillary Clinton: Woman in Charge, Knopf Publishing Group 2007). Z výpovědí jejích bývalých spolupracovníků sestavil portrét prezidentské kandidátky. Není lichotivý. Clintonová z něj vychází jako bezohledná politička, jejíž slova se rozchází s činy a jejíž kariéru lemují lži a jiné poklesky. Právě proto má problém s tím, aby Trumpa postavila do role morálně nepřijatelného prezidenta.

Důvodem, proč se s Trumpem ještě musí počítat, je nejen vztek Američanů na politické elity nebo Hillařiny skandály, ale i to, že Donald umí Američanům mluvit z duše. Dokazuje to jeho plán pro prvních sto dnů v Bílém domě. Posuďte sami, to jsou jeho hlavní body:

– Omezit počet volebních období členů kongresu – poslanců a senátorů. (Ti "délesloužící" jsou podle Trumpa příliš zkorumpovaní.)

– Zmrazit přijímání nových zaměstnanců do federálních institucí, včetně vlády.

– Postupovat podle zásady, že za každou novou regulaci musí vláda nebo ministerstvo zrušit dvě staré regulace.

– Zahájit vyšetřování Hillary Clintonové za to, že jako ministryně zahraničí používala pro služební korespondenci soukromý e-mail.

– Zastavit výplatu miliard dolarů do programů OSN zaměřených na zmírnění dopadů změn podnebí a peníze použít na opravu amerických vodovodů a kanalizačních rozvodů.

– Rychle deportovat přistěhovalce vězněné za násilné trestné činy.

– Zavést víza nebo jiná omezení pro země, které je nebudou chtít přijmout zpět.

Mnohým Američanům se takový plán musí líbit, je pro ně srozumitelný a přijatelný. Donald Trump prostě ví, co Amerika chce slyšet. 

Zdroje:
Vlastní