Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Část republikánů zahájila kampaň proti Trumpovi. Prý škodí straně

Část republikánů zahájila kampaň proti Trumpovi. Prý škodí straně
Donald Trump začíná má zatím mezi republikány silnou pozici | zdroj: Profimedia

Konzervativní křídlo amerických republikánů se snaží přesvědčit bohaté dárce, aby financovali mnohamilionovou reklamní kampaň proti Donaldu Trumpovi. Někteří členové republikánské strany se totiž domnívají, že Trumpovo kontroverzní vystupování může poškodit image strany. 

Významní republikánští dárci jsou ale k plánu několika členů strany velmi skeptičtí a tvrdí, že podobné snahy pomáhají Trumpovi v popularitě. Tzv. klub pro růst, jak si říká část konzervativců, která se zaměřuje na ty členy strany, kteří nejsou dost konzervativní, oslovil velkou část dárců k přispění na anti-Trumpovskou kampaň.

Členové strany jsou ovšem ve své averzi na chování Donalda Trumpa schopni zajít ještě dál a plánují reklamy v televizi a chtějí přesvědčit voliče o tom, že Trump své republikánství pouze předstírá.

Sám miliardář se takovým nařčením brání. Při tiskové konferenci, která se uskutečnila 3. září v jeho sídle na Manhattanu, podepsal jakýsi slib věrnosti Republikánské straně.

Členy klubu naopak viní z toho, že po něm písemně požadovali milión dolarů, ale on to odmítl.

Někteří vlivní dárci republikánské strany nad aktivitou klubu nechápavě kroutí hlavou a upozorňují na to, že jakákoli snaha postavit se Trumpovi, by se nakonec mohla straně vymstít.

Bývalý generální ředitel firmy Hawlett-Packard, guvernér Wisconsinu Scott Walker nebo senátor Marco Rubio už miliardáři vyjádřili podporu, pokud bude kandidovat za Republikány.

Spor mezi republikánským klubem a Trumpem se rozhořel po miliardářově tvrzení, že by američtí politici měli v budoucnu vyvinout tlak na některé americké firmy, působící v zahraničí, aby své podniky přesunuly zpět domů.

Některé změny, které Trump navrhoval (např. zvyšování daní), by se dotkly především amerických automobilek. Podle prezidenta republikánského klubu Davida McIntoshe by takováto opatření mohla v konečném důsledku ohrozit americké hospodářství.

Trump ale už nejednou ukázal, že ho snad i těší bojovat proti svým protivníkům a svým podpisem věrnosti, tak klubu uštědřil lekci. Na McIntoshovu kritiku pak odpověděl, že kdo jiný než on ví, jaké je tajemství růstu. Vždyť má úspěšnou společnost, která už léta funguje. 

Zdroje: