Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 1°C Polojasno

Je Donald Trump americký Putin?

Je Donald Trump americký Putin?
Donald Trump získává popularitu i svými vulgárními projevy | zdroj: Profimedia

Slibuje obnovení "velké" Ameriky, ale nepředkládá žádný konkrétní plán. Používá hrubé a vulgární výrazy, které z něj mají dělat obyčejného chlapa, i když má miliardy dolarů a umí žít na "vysoké noze". Je to narcis, který touží po pozornosti médií. A právě pro tyto nedostatky je tak populární. O kom je řeč? O Donaldu Trampovi, který ale většinu z výše uvedených charakteristik prý sdílí s ruským prezidentem Putinem. 

Donald Trump je v některých ohledech americkou verzí současného ruského prezidenta. Stejně jako Putin slibuje obnovení moci a prestiže. "Jako země nemáme žádná vítězství a to je smutné," postěžoval si  Trump v jednom televizním rozhovoru.

Oficiální slogan Trumpovy volební kampaně zní: "Udělat z Ameriky velmoc." Tento slogan si půjčil z děkovné řeči Ronalda Reagana, kterou pronesl na republikánském sněmu v roce 1980. Podobnou siláckou výzvu ale najdeme v projevech řady politiků, kde má spíše psychologický než politický význam.

Trump ovšem "svému" sloganu věří. "Za to, co dnes říkám mi budete jednoho dne vděční a budete říkat, že to je skvělá práce prezidente Trumpe, jak jsi dokázal nám dát nová pracovní místa. Přesně tohle se stane za čtyři roky," prohlásil nedávno.

Velké sebevědomí je v politice populární 

Právě sebevědomí, se kterým říká, že se něco stane, ale už nedodává jak, mu zajišťuje popularitu. A nejen jemu.

Něco podobného slýcháváme i v proslovech prezidenta Putina. U politiků jde vlastně o takovou hru na důvěru. "V rámci politického systému si pan Putin vymyslel idealizovaný pohled na sebe jako ztělesnění Ruska," píšou ve své knize o Putinovi Fiona Hillová a Clifford G. Daddy.

Gleb Pavlovský, někdejší Putinův poradce uvedl deníku Guardian, že Putin patřil do vrstvy, která snila o obnovení slávy Ruska, jakožto velkého státu. Ostatně tuto vizi přednesl už v roce 1999 ve své zprávě známé jako Milénium, kde zdůraznil budování silného státu, ve kterém se obnoví národní sebevědomí.

Trump a Putin si jsou podobní a přesto rozdílní 

I v této snaze motivovat je Trump podobný Putinovi, jen cíl motivace je jiný. Trump na svém webu hlásá obnovení "amerického snu" , i když on sám prošel čtyřmi bankroty.

Když se mu za to američtí komentátoři smějí, možná nevědomky podceňují sílu jeho poselství a jeho vlivu na obyčejné Američany. 

Trumpův styl mnozí nazývají "reaganismem" bez Reagana. Míní tím, že Trumpova prezidentská kampaň postrádá nápady, ale i přesto dokáže zaujmout masy.

Na druhou stranu si Trump v politice nemůže dovolit to, co Putin. Zkrátka nemůže být autoritářskou osobností, ze který mají občané strach.

Zdroje: