Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Buddhističtí mniši mají problém. Tučné a sladké milodary z nich dělají koule

Buddhističtí mniši mají problém. Tučné a sladké milodary z nich dělají koule
Milodary, které mniši dostávají, nejsou zrovna ukázkou zdravé stravy | zdroj: Profimedia

Do askeze má život buddhistických mnichů v Thajsku daleko. Milodary, které dostávají na každém rohu, totiž vůbec nejsou zdravé. Přijmout je však musí, a tak do sebe cpou tučná a kalorická jídla, slazené limonády a chipsy. A podle toho i vypadají. 

Tisíce buddhistických mnichů denně chodí po Thajsku a dostávají dary od věřících. Sladké nápoje a průmyslově vyráběné koláče, jimiž jsou obdarováváni, způsobují, že jsou často obézní. To se stalo ve společnosti tohoto království skutečným problémem.

"Než jsem přišel sem a začal držet dietu, sotva jsem ušel 100 metrů," říká Pipit Sarakitvinon, který přišel na prohlídku do nemocnice specializující se na léčbu mnichů. Těch je v této převážně buddhistické zemi s téměř 70 miliony obyvatel více než 300 tisíc.

Sarakitvinon se raduje, že se mu díky dietě, kterou zahájil počátkem roku, podařilo zhubnout ze 180 kilogramů na 150.

Tradice naturálních milodarů pro mnichy je velmi zakořeněna nejen v Thajsku, ale i v Barmě nebo Kambodži, kde jsou všude sochy baculatého Buddhy.

Od rýže k chipsům

Klasický milodar v podobě rýže se však změnil v košíky nezdravého jídla, chipsy a energetické nápoje. Od milodarů věřící v této zemi, která zažívá skandály kolem mnichů, kteří si žijí na vysoké noze nebo zpronevěřují peníze pro osobní potřebu, nic neodradilo, neboť tento "dobrý skutek" je považován za příslib štěstí.

Ve velkých městech včetně Bangkoku jsou nadále k vidění bosí mniši kráčející po ulicích. Mnozí však dostávají dary, aniž by překročili práh svého chrámu. A v supermarketech jsou těmto milodarům vyhrazeny celé regály.

"Jestliže jedí to, co jim darujeme, a jsou spokojení, myslíme si, že to jídlo rovněž dostanou naši drazí zemřelí," vysvětluje Pračaksvič Lebnak, vysoký činitel na ministerstvu zdravotnictví. "Někteří lidé mnichům dokonce dávají cigarety," povzdychne si.

Příliš tučné, příliš sladké a slané milodary vedou k tomu, že se u buddhistických mnichů často vyskytuje cukrovka a vysoký krevní tlak. Obezita je však na postupu v celé thajské společnosti. Podle studie realizované letos na severovýchodě Thajska, které je v Asii obezitou nejvíce zasažené, bylo z 3500 hodnocených mnichů 15 procent obézních. Avšak univerzitní profesor Džongdžit Angkatavanič s odvoláním na jiné studie uvádí, že u dotázaných mnichů dosahovala obezita 48 procent.

Kurzy zdravého životního stylu

Na vině jsou sladké nápoje, které mniši hojně popíjejí, protože odpoledne nemají dovoleno jíst tuhou potravu.

V nemocnici v Bangkoku, která je určena pro mnichy, hlásá velký panel hned u vstupu, že "nejlepší nápoj je voda". Dočteme se na něm o nejběžnějších sladkých nápojích, jako je zelený čaj, limonády a energetické nápoje, a je zde uvedeno, kolik lžiček cukru láhev nápoje obsahuje.

Loni v prosinci zveřejnila vládnoucí vojenská junta jakousi Chartu zdraví mnichů, v níž je vybízí, aby pečovali o své tělo. A také v klášterech se pořádají přednášky, jejichž cílem je změnit stravovací návyky mnichů.

Problém tkví v tom, že podle učení Buddhy mají mniši přijmout všechny milodary. Navíc v Thajsku mniši nesportují, uvádí Pchra Radžvoramuni, mnich, který se podílel na sepsání charty.

"V takovém případě by měli cvičit, meditovat při chůzi, ráno uklízet chrám, zametat podlahu," říká.

Mnich Pipit si z toho vzal ponaučení. Více chodí a snaží se méně jíst. "Dnes věnuji více pozornosti tomu, co mi lidé darují," ujišťuje.

Zdroje:
ČTK, AFP