Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Brzy se ukáže, jak Kalousek hospodařil. Znalci řekli více

Brzy se ukáže, jak Kalousek hospodařil. Znalci řekli více
Miroslav Kalousek | zdroj: isifa/Lidové noviny/FRANTISEK VLCEK

POLITOLOGOVÉ Nový ministr financí Jan Fischer řekl, že se v nejbližší době ukáže, jakým hospodářem ve skutečnosti byl jeho předchůdce Miroslav Kalousek (TOP 09). Podobně se v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz vyjádřil i ministr vnitra Martin Pecina nebo již dříve Zdeněk Škromach (ČSSD). Co tomu říkají politologové?

„Člověka stále ještě něco dokáže překvapit. Že bude ministr Fischer takto bezskrupulózně protežovat úřednici, která se angažovala v jeho volebním štábu, je velmi nepěkné. Že ta úřednice to ochotně přijímá a připraví tak o místo svého šéfa, který ji loajálně a obětavě zachránil před zaslouženým odvoláním, to je lidsky odporné," uvedl Miroslav Kalousek poté, co jeho nástupce jmenoval svou náměstkyní Evu Anderovou. A dodal, že se nestačí divit, s jakým člověkem spolupracoval.

Fischer: Ukáže se, jakým hospodářem byl Kalousek

Jan Fischer pak v reakci na tuto kritiku popřel, že byla Anderová v jeho volebním štábu a ubezpečil, že působila pouze v jeho poradním sboru expertů. Kromě toho Fischer prohlásil: „Po seznámení s fungováním úřadu bude v následujících dnech a týdnech zřejmé, jakým hospodářem pan Kalousek ve skutečnosti byl.“

Pecina: Kalousek se asi obává, co se zjistí

Ještě předtím ministr vnitra Martin Pecina v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz prozradil, že největší riziko při nástupu do úřadu vidí v zoufalé situaci kolem čerpání evropských dotací, za níž je podle něj zodpovědné Ministerstvo financí a exministr Kalousek. Na dotaz, u koho ze současných politiků teď po jmenování Rusnokovy vlády vidí největší nervozitu, odpověděl takto: „Nervozitu vidím hlavně u pana Kalouska. A pokud se podívám na sdělení Evropské komise, že jsme naprosto nejhorší zemí, co se týče kontroly dotací, tak tu jeho nervozitu vlastně chápu. Na starost ji totiž mělo právě jeho Ministerstvo financí. Asi se obává, že se zjistí, co se při čerpání fondů dělo. Když padá vláda za takovýchto okolností, tak to asi samozřejmě není normální, ale nervozita u pana Kalouska je až neobvyklá a jeho výroky na adresu pana Fischera jsou podle mě nedůstojné, za hranou a myslím, že to nemá zapotřebí,“ řekl Pecina.

 

Zdroje: