Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Rusnok je průměr, Fischer nula. Do mé vlády by se nikdy nedostal, rozparádil se Paroubek

Rusnok je průměr, Fischer nula. Do mé vlády by se nikdy nedostal, rozparádil se Paroubek
Jiří Paroubek | zdroj: Isifa.com

Předseda strany LEV21 Jiří Paroubek ohodnotil v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz jak kvalitu prezidentem jmenované Rusnokovy vlády, tak i situaci, v níž se nyní nacházejí hlavní parlamentní strany. Nejlepším řešením by podle něj byly předčasné volby, a to i přesto, že ne zcela hrají do karet volebním preferencím jeho strany. Občanský zájem zde ale podle Paroubka stojí nad zájmem politicko-stranickým.

Vsadil byste si na to, že vláda Jiřího Rusnoka získá důvěru?
Věřím, že ji nezíská. Nemyslím si, že by to bylo dobré řešení. Vyzvali jsme prezidenta Zemana, aby celé to dobrodružství ukončil a pověřil sestavením vlády někoho z ČSSD. Taková vláda by totiž mohla získat podporu mnohem snáze než vláda Jiřího Rusnoka, což by mohlo vést k rozpuštění sněmovny.

Toto je názor, který preferujete. Jak si ale myslíte, že to dopadne?
Myslím, že důvěru Rusnokova vláda nezíská. Domnívám se, že ostatní aktéři se budou chovat více či méně racionálně. Pokud česká pravice Rusnokovu vládu umožní, bude to pro ni velká porážka, z které už se neotřepe. ODS nyní připomíná boxera omráčeného v ringu po sérii tvrdých úderů a čekajícího na poslední ránu z milosti, z které už se nemusí vzpamatovat. Pro ČSSD to také není nic racionálního, protože je jasné, že jádrem Zemanovy vlády je pět či šest lídrů budoucí kandidátky SPOZ, kteří se jen chtějí zviditelnit za veřejné prostředky. O zcela průměrném politikovi Jiřím Rusnokovi je zde zbytečné mluvit.

Věříte na jednotnost TOP 09  a ODS?
Pokud nebudou jednotní, bude s nimi konec. A to i v případě, pokud by se TOP 09 stala vítězem na pravici, protože její poslanci potom stejně jen budou naprosto trapně sedět v opozičních lavicích s trapným volebním výsledkem a přihlížet.

Zdroje: