Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -2°C Slabý déšť

Aktualizováno: Brusel viní české firmy O2, T-Mobile a CETIN z omezování konkurence

Aktualizováno: Brusel viní české firmy O2, T-Mobile a CETIN z omezování konkurence
Sídlo společnosti O2 v Praze | zdroj: Profimedia

Evropská komise viní české operátory T-Mobile, O2 a provozovatele komunikační infrastruktury CETIN z porušování antimonopolních předpisů Evropské unie. Firmy s kritikou nesouhlasí. 

Dle předběžných závěrů dohoda o sdílení sítí mezi O2 CZ/CETIN a T-Mobile CZ omezuje konkurenci. Komise zatím firmám poslala prohlášení o námitkách, které je mezistupněm při vyšetřování a neznamená ještě obvinění. EK oznamuje své podezření, k němuž se mají firmy vyjádřit. 

"Sdílení sítí operátory je obecně ve prospěch spotřebitele, protože s sebou nese rychlejší rozvoj sítí, úspory nákladů a pokrytí venkovských oblastí. Pokud se ale objeví náznaky, že dohody o spolupráci mohou spotřebitele poškozovat, je naší povinností je prošetřit a zajistit, aby na trhu fungovala skutečná hospodářská soutěž. V tomto případě se obáváme, že dohoda o sdílení sítí mezi dvěma největšími operátory v Česku omezuje hospodářskou soutěž v hustěji osídlených částech země," uvedla dle zprávy komisařka pro politiku hospodářské soutěže Margrethe Vestagerové. 

Pokud další vyšetřování zjistí protiprávní jednání, mohou společnosti dostat pokutu ve výši až 10 procent svého celkového ročního obratu. 

O2 CZ a T-Mobile CZ jsou na českém maloobchodním trhu s mobilními telekomunikačními službami hlavními operátory. O2 převedla svou mobilní infrastrukturu na společnost CETIN, která funguje jako správce a provozovatel síťové infrastruktury, která patří do stejné skupiny.

Evropská komise posuzovala případ z více hledisek. Zvážila například právě to, že český trh mobilních komunikací je s pouhými třemi mobilními operátory vysoce koncentrovaný. A O2/CETIN a T-Mobile obsluhují přibližně tři čtvrtiny uživatelů. 

Firmy jsou proti

Podle mluvčí T-Mobile Martiny Kemrové společnosts kritikou nesouhlasí s ohledem na velké výhody, které sdílení sítí přineslo jak spotřebitelům, tak na poli inovací. Firma chce v odpovědi prokázat prosoutěžní efekt sdílení sítí a důležitou roli sdílení pro včasné zavedení kvalitních sítí. 

Společnost O2 v prohlášení uvedla, že je přesvědčena, že postupovala v souladu se zákony. Upozornila také, že ke sdílení sítí společnosti v Česku přistoupily jako jedny z prvních v Evropě a v současnosti je běžné například ve Velké Británii i ve Francii. Podezření komise je prý připravena vyvrátit. 

Podle Michala Frankla, člena představenstva společnosti CETIN, má sdílení přínosy v podobě rychlejšího mobilního internetu i kvalitnějšího pokrytí.

Zdroje: