Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Britové si na spropitné nepotrpí, ale Američany dolary navíc potěší

Britové si na spropitné nepotrpí, ale Američany dolary navíc potěší
Ilustrační foto | zdroj: Profimedia

Když jdeme do restaurace, hospody či baru, obvykle k utracené částce přidáme ještě pár desítek korun navíc. Vede nás k tomu hlavně slušnost a spokojenost. Ale ne v každé zemi jsou na dýška zvyklí. Protipóly například představují USA s Velkou Británií.

Kultura spropitného se liší země od země. Zatímco v Česku je slušností, v Argentině kvůli němu můžete mít pletky se zákonem a v Japonsku můžete urazit personál podniku. A přesně naopak je to v Turecku, kde je spropitné povinné.

Stížnosti turistů se v poslední době objevují na luxusní restaurace ve francouzském Saint-Tropez, které požadují přemrštěná dýška a filtrují zákazníky podle jejich útrat. Francie jednoduše vyřešila zmatky u turistů zahrnutím poplatku za servis na účtence.

Podle zakladatelky akademie etiky ve Velké Británii Laury Windsorové to takto chodí i v její zemi, kde je dýško podobně jako v Česku slušností. Pokud se na vaší účtence objeví poplatek za servis, spropitné už nemusíte platit.

V případě nespokojenosti se službami lze požádat o neuhrazení poplatku. Ani ten není podle Windsorové povinný. „Pokud jde o vrátné v hotelích, šatnáře, taxikáře a kadeřníky, jste-li se službami spokojeni, můžete dát pár liber navíc,“ řekla.

Jak upozornila expertka na etiketu Jo Bryantová žijící v Británii, taxikáři většinou dostávají zaokrouhlené spropitné. Dýška za dobře odvedené služby tam jednorázově dostávají například i paní na úklid - třeba o Vánocích.

Američané dýška vítají

Existují ale okolnosti, za nichž by Britové nikdy spropitné na rozdíl od Američanů nedali. „Nikdy bychom nedali dýško v kavárně, hospodě nebo baru,“ cituje televize CNBC Bryantovou..

V USA je situace opačná. V posledních letech tam zažívá dýško obrovský boom a nepustit nějaký ten dolar navíc je neslušné. Marc Entzer, profesor v oblasti lidských zdrojů a organizovaného chování, to označil za velký obrat.

„Spropitné ve Spojených státech bylo považováno za antidemokratické a protiprávní,“ vysvětlil Mentzer. Zaměstnavatelé měli podle něj podezření, zda nejde spíše o úplatky pro jejich zaměstnance.

Změnilo se to ve dvacátých letech s prohibicí, kdy začali majitelé podniků dýška vítat, neboť je finančně podpořila. Dnes existuje několik faktorů, v jejichž důsledku se etika spropitného v Británii a USA tolik liší.

„V Británii se spropitné neočekává jako v USA. Je to bonus, nikoli právo,“ potvrdila Windsorová a dodala, že jedním z důvodů jsou rozdíly ve mzdách. Například britští číšníci pobírají díky nastavení minimální mzdy vyšší platy než v USA.

Roli však hrají i kulturní rozdíly. Britové obecně neradi diskutují o penězích a hotovost do ruky navíc jim je nepříjemná. I v historii Británie to ale bylo jinak než dnes. V Anglii byla tradice, že hosté nechávali spropitné služebnictvu hostitele.

Zdroje: