Dnes je čtvrtek 2. května 2024., Svátek má Zikmund
Počasí dnes 20°C Oblačno

Bombardování Gazy je teprve začátek, varuje Netanjahu

Bombardování Gazy je teprve začátek, varuje Netanjahu
Následky izraelských odvetných úderů v Gaze | zdroj: Profimedia

Izraelské vzdušné údery na palestinské Pásmo Gazy jsou podle premiéra Benjamina Netanjahua „teprve začátkem“ operací izraelské armády v boji s ozbrojenci teroristického hnutí Hamás. Ve večerním prohlášení Netanjahu také vyzval opoziční představitele k vytvoření vlády národní jednoty.

„Krutosti páchané Hamásem jsme neviděli od dob Islámského státu. Vždycky jsme věděli, co je Hamás zač. Hamás je Islámský stát,“ prohlásil Netanjahu. V této souvislosti hovořil o „spoutaných dětech, které byly popraveny se svými rodinami“ a „dalších krutostech“ páchaných příslušníky Hamásu, které se podle svých slov rozhodl nepopisovat.

Podle některých expertů citovaných serverem The Times of Israel (TOI) Hamás při načasování svého útoku na Izrael využil i rozkolu mezi izraelskými politiky a bezpečnostními složkami ohledně justiční reformy prosazované Netanjahuovou vládou, kterou tvoří i krajně pravicové a ultraortodoxní strany. V obraně proti Hamásu jsou však Izraelci podle Netanjahua jednotní.

„Lidé jsou jednotní a teď se musí sjednotit vedení,“ prohlásil premiér a vyzval k vytvoření izraelské vlády národní jednoty. Vyhlášení válečného stavu země potvrdil izraelský bezpečnostní kabinet v neděli.

Na jihu země se shromáždilo na 100 000 rezervistů a například Spojené státy očekávají, že Izrael do dvou dnů zahájí pozemní operaci do Pásma Gazy, kde zatím podniká jen letecké údery a provádí totální blokádu oblasti, která pro místní dva miliony obyvatel znamená zastavení dodávek elektrického proudu, paliva i zboží z Izraele.

Vysoce postavený zástupce Hamásu mezitím podle Reuters uvedl, že hnutí „dosáhlo svých cílů“ a je otevřené „něčemu, jako jsou dohody o klidu zbraní“.

Zdroje: