Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

BIS varuje: Nebezpečím pro Česko nejsou uprchlíci, ale strach z nich

BIS varuje: Nebezpečím pro Česko nejsou uprchlíci, ale strach z nich
Protiislámské názory spojily na demonstracích i extremistické organizace, které jinak vzájemně nespolupracují | zdroj: Profimedia

Česko nepatří podle Bezpečnostní informační služby (BIS) mezi významné tranzitní a cílové země migrantů. Mnohem reálnější hrozbou tak nejsou uprchlíci jako takoví, ale spíš zneužívání strachu z cizinců ze strany extremistických skupin. 

Česko podle výroční zprávy BIS ohrožují stejné migrační a na migraci navazující hrozby jako Francii, Belgii či Německo. Riziko jejich naplnění je však zatím nižší než v západoevropských zemích, kde žije velké množství cizinců a kam směřuje velká část uprchlíků. 

Na území Česka podle zpravodajců loni nepůsobila ani žádná mezinárodní převaděčská síť organizující tranzit uprchlíků.

"Česká republika patří k méně významným tranzitním a cílovým zemím, a nejzávažnější migrační hrozby tak bezprostředně nesouvisejí s probíhající migrační vlnou, ale s jejími střednědobými a dlouhodobými důsledky v celoevropském rámci," uvádí BIS. 

Jako celoevropskou hrozbu BIS vidí množství uprchlíků. "Jde především o hrozby, které vyplývají z toho, že je fakticky nemožné organizovaně integrovat velké množství cizinců z kulturně odlišného prostředí do evropské společnosti," píše zpráva.

V atmosféře nejistoty ale podle BIS vzrostla popularita extremistických a populistických stran, které zneužívají strachu z cizinců ve svůj prospěch. "Reálným problémem bylo zneužívání obecného strachu z cizinců, který vyvolával neklid a další obavy ve společnosti," uvádí zpravodajci.

Připomněli, že proti uprchlíkům se stavělo široké spektrum odpůrců. "Vedle pravicových extremistů se vůči nim vymezovaly různé populistické a další subjekty, které nelze a priori označit jako extremistické," poznamenala BIS. 

Jako hrozbu vidí BIS fakt, že téma svedlo dohromady ke spolupráci různé extremistické i neexitremistické organizace. "Tato spolupráce měla mnoho podob, od pouhé účasti pravicových extremistů na akcích pořádaných protiuprchlickými aktivisty, přes společné organizování demonstrací až po ojedinělé navázání vzájemných přátelských kontaktů," upozornily zpravodajské služby.

Zdroje:
Vlastní