Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Američanky mohou jezdit na potrat do Mexika. Potratová klinika vznikla hned u hranic

Američanky mohou jezdit na potrat do Mexika. Potratová klinika vznikla hned u hranic
Přístup k potratům si mohou nově určovat jednotlivé státy | zdroj: Profimedia

Jen pár kilometrů od amerických hranic se v Mexiku tento měsíc otevřela potratová klinika. Navštívit ji mohou ženy jakékoli národnosti. Vedení kliniky očekává, že po červnovém verdiktu nejvyššího soudu dávajícímu prostor pro omezování potratů, ji budu využívat i Američanky. 

Podle vedoucího lékaře Alfonsa Gerarda Carrery je cílem této kliniky, aby každé dítě bylo chtěné.

„Kromě toho, že se držíme rozhodnutí (mexického) nejvyššího soudu, se domnívám, že každá žena by měla mít právo přerušit těhotenství a nebýt za to trestána,“ řekl EFE  s odkazem na verdikt mexického nejvyššího soudu z loňského září, že trestat za potraty je neústavní.

Dodal, že očekává, že kromě Mexičanek budou na kliniku jezdit i Američanky. Klinika totiž leží jen asi 10 kilometrů od Tijuany, hraničního přechodu, na jehož druhé straně je americké San Diego. Od jejího otevření se podle Carrery u nich registrovaly ženy většinou starší 26 let, z nichž asi 80 procent už má děti a jsou katoličky.

Potrat do 12. týdne

Mexický stát Baja California, kde tuto kliniku otevřeli, je jediným mexickým státem u hranic s USA, kde jsou potraty povolené. Celkem je v Mexiku podle EFE umožňuje nyní devět států, a to do 12. týdne těhotenství. V zemích Latinské Ameriky je dobrovolné přerušení těhotenství legální v Uruguayi, Argentině, na Kubě či v Kolumbii, v dalších zemích je možné ve výjimečných případech, například po znásilnění či v případě ohrožení života ženy. Absolutní zákaz platí v Nikaragui, Hondurasu, Dominikánské republice, na Haiti či v Salvadoru. Z evropských zemí platí absolutní zákaz potratů na Maltě či v Andoře.

V USA některé státy, ovládané republikány, začaly zavádět přísné restrikce, někdy i bez výjimek pro oběti znásilnění. Umožnil jim to červnový verdikt nejvyššího soudu, který zrušil právo na potrat dané rozhodnutím soudu z roku 1973. Tehdy americký soud došel k závěru, že američtí zákonodárci nemohou potraty zakazovat vzhledem k pasáži 14. dodatku americké ústavy týkající se odepírání osobní svobody.

Kvůli verdiktu amerického nejvyššího soudu se konala řada demonstrací a kritizoval ho i americký prezident Joe Biden či Evropský parlament.

Zákazy nebo omezení mířící proti potratům nyní platí asi v 15 státech USA, v několika dalších je vymáhání takových zákonů zablokované kvůli soudním sporům nebo se očekává přijetí nových restrikcí.

Zdroje:
ČTK, EFE