Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 15°C Občasný déšť

Biden se chystá jednat s představiteli EU či NATO o krizi kolem Ukrajiny

Biden se chystá jednat s představiteli EU či NATO o krizi kolem Ukrajiny
Biden ve čtvrtek situaci kolem Ukrajiny projednával s italským premiérem Mariem Draghim, státníci v telefonátu potvrdili svůj závazek vůči suverenitě Ukrajiny | zdroj: Profimedia

Americký prezident Joe Biden dnes bude telefonicky jednat s představiteli Kanady, Francie, Německa, Itálie, Polska, Rumunska, Británie, Evropské unie a NATO o krizi kolem Ruska a Ukrajiny.

S odvoláním na kancelář kanadského premiéra Justina Trudeaua o tom informovala agentura Reuters. Americký ministr zahraničí Antony Blinken se příští týden setká se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem, pokud do té doby Rusko nenapadne Ukrajinu, oznámil mluvčí diplomacie USA.

Blinken podle svého mluvčího navrhl Lavrovovi na příští týden setkání v Evropě. „Rusové odpověděli s navrženými daty pro konec příštího týdne, což jsme přijali, pokud nedojde k další ruské invazi na Ukrajinu,“ uvedl na twitteru mluvčí americké diplomacie Ned Price.

„Pokud invazi v nadcházejících dnech podniknou, bude jasné, že to s diplomacií nikdy nemysleli vážně,“ dodal.

Biden ve čtvrtek situaci kolem Ukrajiny projednával s italským premiérem Mariem Draghim, státníci v telefonátu potvrdili svůj závazek vůči suverenitě Ukrajiny a připravenost uvalit na Rusko tvrdé ekonomické sankce, pokud by svého souseda napadlo, napsal Reuters.

Navzdory opatrnému optimismu z počátku tohoto týdne napětí kolem situace na Ukrajině zatím nepolevuje a USA s dalšími státy stále varují, že ruský útok vůči jeho západnímu sousedu může přijít v řádu dnů.

Moskva záměr provést invazi nadále popírá a zveřejnila záběry, které podle ní ukazují stahování vojenské techniky od ukrajinských hranic. Západní země však tvrdí, že tam ruských vojáků a techniky dál přibývá a navíc se seskupují do bojových pozic.

Ve čtvrtek Rusko v dopise USA zopakovalo svoje bezpečnostní požadavky, chce zejména záruku, že Ukrajina nebude připuštěna do NATO a vyžaduje odchod aliančních vojsk ze střední a východní Evropy.

Zdroje: