Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Oblačno

Biden: Extrémní počasí letos v USA způsobilo škody za víc než 100 miliard dolarů

Biden: Extrémní počasí letos v USA způsobilo škody za víc než 100 miliard dolarů
Škody způsobené hurikánem Ida, který na přelomu srpna a září zasáhl USA | zdroj: Profimedia

Extrémní počasí letos ve Spojených státech způsobí škody značně převyšující 100 miliard dolarů, tedy asi 2,15 bilionu korun.

Podle agentury Reuters to uvedl americký prezident Joe Biden při úterní návštěvě státu Colorado. Loni činily škody tohoto typu 99 miliard dolarů.

Téměř každá třetí americká obec byla v uplynulých měsících zasažena katastrofami způsobenými počasím, které umocnila změna klimatu, řekl Biden při návštěvě Národní laboratoře pro obnovitelnou energii (NREL) v coloradském městě Golden.

V pondělí prezident při své první cestě po západu Spojených států v prezidentské funkci s odkazem na letošní rozsáhlé lesní požáry volal po zintenzivnění boje proti klimatickým změnám.

Podle Bidena je nutné investovat miliardy dolarů, aby byly USA připraveny na stále extrémnější počasí na mnoha místech země. Kromě Colorada zavítal Biden v uplynulých dnech také do Kalifornie a Idaha.

„Musíme provést investice, které zpomalí naše příspěvky ke klimatické změně. Dnes, ne zítra,“ řekl Biden v Coloradu.

Podle Reuters prezident doufá, že využije obav voličů ohledně klimatu, aby získal podporu veřejnosti pro svůj investiční plán v hodnotě asi 3,5 bilionu dolarů (75 bilionů korun), o kterém se nyní vyjednává v Kongresu USA. Republikáni plán odmítají.

Zdroje: