Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Biden a Si Ťin-pching mluvili o vztahu obou zemí i o tom, jak předejít konfliktu

Biden a Si Ťin-pching mluvili o vztahu obou zemí i o tom, jak předejít konfliktu
Biden i Si slíbili, že budou problémy řešit otevřeně a přímo | zdroj: Profimedia

Poprvé po sedmi měsících spolu telefonicky jednali prezidenti Spojených států a Číny, mezi nimiž vládnou v poslední době napjaté vztahy.

Šéf Bílého domu Joe Biden a čínský vůdce Si Ťin-pching mimo jiné mluvili o „odpovědnosti obou zemí zajistit, aby vzájemné soutěžení nepřerostlo v konflikt“, uvedl v prohlášení podle agentury Reuters Bílý dům.

Iniciátorem teprve druhého telefonátu mezi oběma politiky od nástupu Bidena do úřadu byl americký prezident.

„Oba vůdci vedli širokou, strategickou diskuzi, jejíž součástí byly jak oblasti, kde se zájmy obou velmocí scházejí, tak i oblasti, kde se jejich názory a hodnoty rozcházejí,“ sdělil Bílý dům. Zároveň vyjádřil naději, že obě strany budou spolupracovat v záležitostech oboustranného zájmu, jako jsou klimatické změny a zabránění jaderné krizi na Korejském poloostrově.

Podle Bílého domu Biden Siovi zdůraznil, že Spojené státy nepřestanou vyvíjet na Čínu tlak ohledně lidských práv, obchodu a v dalších oblastech, kde se Peking podle Washingtonu nechová v souladu s mezinárodními normami.

Čína je kromě jiného kritizována za pronásledování ujgurské menšiny žijící na severozápadě země, potlačování demokratické opozice v Hongkongu, výhrůžky Tchaj-wanu či agresivní prosazování svých územních nároků v oblasti Jihočínského moře.

Rozhovor trval asi 90 minut a jeho cílem nebylo dospět k nějakým dohodám či výsledkům, uvedl vysoký představitel americké vlády. Biden i Si slíbili, že budou problémy řešit otevřeně a přímo.

Kromě lidských práv patří k ožehavým tématům otázky kolem původu koronaviru SARS-CoV-2 či kybernetické útoky, z nichž USA viní Čínu. Podle čínského prezidenta Sia americká politika vůči Číně působí ve vzájemných vztazích velké problémy.

Zdroje: