Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Fiala si podle opozice odmítá připustit odpovědnost, koalice jeho projev chválí

Fiala si podle opozice odmítá připustit odpovědnost, koalice jeho projev chválí
Petr Fiala | zdroj: Radek Vebr / MAFRA / Profimedia

Premiér Petr Fiala (ODS) je odtržený od běžných lidí a odmítá si připustit odpovědnost za současnou situaci, zhodnotil šéf stínové vlády opozičního hnutí ANO Karel Havlíček Fialův vánoční projev. Havlíček ČTK napsal, že vláda není schopná přiznat chybu, a místo toho pomocí marketingových frází vysvětluje, jak vše dobře ustála. Lídři koaličních stran označili na dotaz ČTK projev za realistický, vyvážený, lidský či nelakující věci narůžovo.

Místopředseda ANO Karel Havlíček uvedl, že Fiala přednesl svůj běžný projev. „Potvrdil v něm, že největší problém této vlády není to, že má tragické výsledky, ale to, že si to nechtějí připustit,“ sdělil Havlíček ČTK. Důsledkem pak je, že nelze čekat zásadní zlepšení, doplnil.

Fiala měl podle Havlíčka připustit, co vláda nezvládla, a sdělit, co udělá, aby to napravila. „Místo toho se budou chytat každého stébla a s pomocí marketingových frází vysvětlovat, jak dobře vše ustáli a jaké světlé zítřky nás s nimi čekají,“ uvedl. Pozitivně vnímá Havlíček to, že Fiala „snad poprvé“ poděkoval lidem za to, jak se dokážou vyrovnat s problémy.

Šéf SPD Tomio Okamura na sociální síti X sdílel snímek z projevu. „Dnešní projev premiéra Fialy (ODS): Milé děti, do teď jsem vám lhal, ale od nového roku bude všechno lepší,“ napsal Okamura.

Ministr vnitra a předseda Starostů a nezávislých (STAN) Vít Rakušan ocenil, že Fiala nabídl lidem „vyvážený mix popisu aktuální situace a reálných problémů Česka a naděje, že v řadě ohledů se stav naší země zlepšuje a bude zlepšovat“. „Byl to projev realistický, vyvážený a velmi lidský,“ napsal ČTK Rakušan.

Šéfka sněmovny a koaliční TOP 09 Markéta Pekarová Adamová ČTK sdělila, že Fiala popsal problémy Česka a nelakoval narůžovo. „Projev obsahoval vizi, představení řešení i optimistický výhled do budoucna. Jeho klid, věcnost a slušnost jsou vlastnosti, které naši zemi spojují ve vánočním čase ovlivněném obrovskou tragédií,“ uvedla.

Zdroje: