Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes -3°C Jasno

Arenberger: Na konci června by se mohlo otevřít očkování pro všechny nad 40 let

Arenberger: Na konci června by se mohlo otevřít očkování pro všechny nad 40 let
„I rozvolňování musí být uvážlivé a pozvolné. Hrozí návrat k růstu, kdyby se stalo něco neočekávaného,“ uvedl ministr | zdroj: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia

Velikonoce podle ministra zdravotnictví Petra Arenbergera nezhoršily pozitivní vývoj epidemie covidu-19. Opatrnost je ale podle něj stále namístě.

Hranice pro to, kdy je možné prohlásit epidemii za zvládnutou, je podle něj 100 případů na 100 000 obyvatel. Česká republika má přitom v současné době asi trojnásobek, řekl na dnešní tiskové konferenci.

„I rozvolňování musí být uvážlivé a pozvolné. Hrozí návrat k růstu, kdyby se stalo něco neočekávaného,“ uvedl k tomu ministr.

Stoupá zájem o očkování

Ve středu se otevřely registrace k očkování proti covidu-19 pro věkovou skupinu 65 až 69 let. Podle Arenbergera se bude dál postupovat po pěti letech. Na konci června bude při očekávaném tempu dodávek vakcín a rychlosti očkování možné otevřít registrace pro lidi nad 40 let.

K dnešnímu dni bylo podle něj dodáno do ČR zhruba 2,6 milionu dávek a vyočkováno bylo přes 2,3 milionu. Arenberger ocenil, že více lidí má zájem se nechat očkovat. „Zájem o očkování stoupl proti počátku, kdy se s očkováním začalo, asi na dvojnásobek,“ dodal. Podle posledních průzkumů z konce března má zájem o očkování 61 procent lidí, na počátku roku to bylo o deset procent méně.

Ukazuje se podle něj pozitivní vliv očkování na nákazy u zdravotníků. Očkovaných je 70 procent lékařů a polovina nelékařského personálu.

Zdroje: