Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Oblačno

Americká sněmovna chce stíhat dalšího Trumpova poradce, neuposlechl obsílku

Americká sněmovna chce stíhat dalšího Trumpova poradce, neuposlechl obsílku
Meadows by se mohl stát již třetím Trumpovým spojencem, který bude stíhán v důsledku neuposlechnutí obsílky | zdroj: Profimedia

Americká Sněmovna reprezentantů v úterý odsouhlasila návrh na stíhání Marka Meadowse.

Meadows je bývalý personální šéf a poradce exprezidenta Donalda Trumpa. Sněmovna ho chce stíhat za pohrdání Kongresem kvůli nevyslyšení obsílky. Meadows se po vyzvání nedostavil na výslech před komisi, která vyšetřuje útok na sídlo Kongresu z 6. ledna, a neposkytl orgánu požadované dokumenty. O výsledku hlasování informovala stanice CNN.

Věc teď bude posuzovat ministerstvo spravedlnosti, jež rozhodne, zda Meadowse začne stíhat. Pohrdání Kongresem je trestný čin, za který hrozí peněžitá pokuta a trest odnětí svobody od jednoho do 12 měsíců, uvedla CNN.

„Pan Meadows nejdříve udělal správnou věc - spolupracoval. Předal nám záznamy a nesnažil se vymlouvat. Ale ve vyšetřování, jako je to naše, je toto pouze prvním krokem,“ řekl předseda výboru, demokrat Bennie Thompson. Dodal, že když předložené záznamy vyvolají další otázky, musí se na ně také odpovědět. „A když přišla chvíle, kdy měl (Meadows) následovat zákon, přijít a odpovědět na tyto otázky, rozmyslel si to. (...) Ani se tu neukázal,“ dodal Thompson.

Pro Meadowsovo stíhání hlasovalo 222 zákonodárců, proti se jich postavilo 208. Na stranu demokratů se při hlasování postavili opoziční republikáni Adam Kinzinger a Liz Cheneyová, kteří jsou dlouhodobými kritiky exprezidenta Donalda Trumpa a jeho přívrženců. Oba jsou také jedinými dvěma republikány v devítičlenném vyšetřovacím panelu lednového útoku na Kapitol.

Bývalý personální šéf podobně jako několik dalších blízkých Trumpových někdejších kolegů odmítá s vyšetřovacím orgánem spolupracovat a tvrdí, že tak činí díky zvláštním privilegiím výkonné moci. O věci se nyní vedou soudní spory.

Komise touží Meadowse vyslechnout, protože má podle ní unikátní vhled do aktivit a komunikace Trumpa v čase lednových nepokojů, při nichž exprezidentovi přívrženci násilně vtrhli do Kapitolu a přerušili proces formálního potvrzení výhry demokrata Joea Bidena v prezidentských volbách.

Meadows by se mohl stát již třetím Trumpovým spojencem, který bude stíhán v důsledku neuposlechnutí obsílky. Exprezidentův bývalý poradce Steve Bannon je již kvůli nespolupráci s komisí ve vazbě. O doporučení stíhání bývalého činitele ministerstva spravedlnosti Jeffreyho Clarka bude Sněmovna teprve hlasovat.

Zdroje: