Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Policie amerického Kapitolu žádá před sobotním protestem o posily z národní gardy

Policie amerického Kapitolu žádá před sobotním protestem o posily z národní gardy
Snímek z lednového útoku na americký Kapitol | zdroj: Profimedia

Policie amerického Kapitolu ve středu oznámila, že požádala Pentagon, aby při plánovaném sobotním protestu před sídlem Kongresu poskytl v případě potřeby posily z řad příslušníků národní gardy. Informuje o tom agentura Reuters.

„Policie Kapitolu požádala ministerstvo obrany o možnost získat pomoc národní gardy, pokud to 18. září bude zapotřebí,“ uvedla policie v prohlášení. Kolik gardistů by bylo potenciálně nasazeno, nebylo upřesněno.

Kolem Kapitolu má být před protestem opět postaven vysoký bezpečnostní plot. Ten byl kolem budovy, kde sídlí Senát a Sněmovna reprezentantů, postaven po lednovém vpádu stoupenců exprezidenta Donalda Trumpa. V červenci byl plot odstraněn.

Očekává se, že sobotní protest u Kapitolu bude velký. Jeho účastníci chtějí demonstrovat proti zatčení a obvinění zhruba 600 lidí v souvislosti s výtržnostmi z 6. ledna. Stovky stoupenců dosluhujícího republikánského prezidenta Trumpa tehdy vtrhly do sídla Kongresu, aby přerušili jednání zákonodárců, kteří potvrzovali vítězství demokrata Joea Bidena v listopadových prezidentských volbách

Bývalý prezident Trump nepravdivě tvrdil, že mu volby byly „ukradeny“ v důsledku masivních volebních podvodů. Krátce před útokem na Kapitol měl plamenný projev ke svým stoupencům u Bílého domu.

Mnoho z výtržníků z 6. ledna mělo vlajky s Trumpovým jménem. Někteří z nich je použili jako zbraň proti bezpečnostním složkám.

V den nepokojů zemřeli čtyři lidé. Jednu ženu zastřelila policie a další tři lidé zemřeli v důsledku zdravotních příhod. Policista Kapitolu, na kterého výtržníci zaútočili, zemřel následující den. Čtyři z policistů, kteří ten den bránili Kapitol, později spáchali sebevraždu.

Zdroje: