Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Američané vycvičí tisíce Syřanů pro boj proti IS

Američané vycvičí tisíce Syřanů pro boj proti IS
Bojovníci budou mít za úkol vypořádat se s IS | zdroj: Profimedia

Americká armáda startuje program zaměřený na výcvik syrských bojovníků proti Islámskému státu (IS). Do několika let by jich mělo být až 15 tisíc. V pátek to oznámil Pentagon. Spojené státy tak prohloubí svou roli v syrské občanské válce, která zuří už několik let. Americký program výcviku protiislamistických bojovníků naráží v americkém kongresu.  

Americký ministr obrany Ash Carter řekl, že v první vlně by šlo o 90 Syřanů, kterým poskytne výcvik americká armáda. Ale během následujících tří let by to mělo být až 15 tisíc bojovníků. Část výcviku by se měla konat i v Turecku.

Některým americkým kongresmanům se ten to plán ale příliš nezamlouvá. Kritici se domnívají, že program bude drahý a pomalý. Vycvičení civilní bojovníci ve výsledku nemusí do syrského konfliktu zasáhnout včas.

Válka v Sýrii trvá už několik let. Od roku 2013 v ní zemřelo 130 tisíc lidí a více než třetina jsou civilisté. Občanská válka nejprve zasáhla sever země, ale rozšířila se na celé území. Dramaticky se zvýšil počet uprchlíků. Z dřívějších 500 tisíc na 2,5 milionu. Ve špatných podmínkách v Sýrii žije 9,3 milionu obyvatel. 

Zdroje: