Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Oblačno

Al-Káida vstává z hrobu. Bude z ní brzy větší problém, než je Islámský stát?

Al-Káida vstává z hrobu. Bude z ní brzy větší problém, než je Islámský stát?
Bojovník Fronty dobytí Sýrie, dříve an-Nusry | zdroj: Profimedia

Přestože celý západní svět dumá nad tím, jak umlčet Islámský stát, jeho domovská Al-Kaida ještě rozhodně neřekla své poslední slovo. Je blízko tomu, aby se jí podařilo to, o čem Islámský stát jen sní – vytvoření vlastního státu.

Když před 15 lety začátkem října americká armáda vtrhla do Afghánistánu v pomstě za útoky z 11. září, zdálo se, že provede s Al-Káidou krátký proces. Vojáci zabili jejího šéfa Usámu bin Ládina, v Iráku džihádistické řady řádně prořídly a se zrodem Islámského státu se z Al-Káidy stala druhořadá teroristická organizace.

Její vzpurný, agresivní potomek ji zcela zastínil. Z teroristické mapy ale nikdy zcela nezmizela. Její vedení v čele s Ajmámem Zavarhím je stále odhodláno podnikat útoky na Západ a její regionální pobočky jsou aktivní jako nikdy. Na rozdíl od Islámského státu, který podle odhadů odborníků mele z posledního a jeho sny o chalífátu se pomalu hroutí, píše magazín The Economist.

Mohla by to podle západních vlád být tak právě Al-Káida, kdo muslimský stát vytvoří. Konkrétně se mluví o možném blízkém vzniku emirátu, tedy předstupně chalífátu. Dobře našlápnuto k tomu má v Sýrii, kde její pobočka Fronta an-Nusrá přijala ústřední roli v boji proti režimu Bašára Asada.

Riziko si uvědomují nejen západní velmoci, ale i Rusko. Proto byla součástí zářijové mírové dohody i pasáž týkající se postupu vůči an-Nusře. Naposledy ji slíbilo dostat z Halabu (Aleppo) Rusko.

Pomalý, ale cílevědomý postup

An-Nusra totiž sází na pomalý, ale důsledný a cílený přístup k moci. Vznikla na stejné bázi jako její mateřská Al-Káida v Iráku a vyrostla tedy na džihádu proti Američanům a šíitům, jen si za svůj domov vybrala Sýrii. Poučila se ale z excesů své matky v Iráku i agresivního přístupu Islámského státu.

Islámský stát sází na okázalou brutalitu, vyhlazení odpůrců a zavedení přísných zákonů práva šaría. Baží po rychlém vytvoření chalífátu a vyzývá své sympatizanty a podporovatele k útokům na Západ. To an-Nusra na to jde z jiné strany – snaží se získat respekt sunnitů utlačovaných Asadovým režimem, netrvá na tak přísném dodržování práva šaría a chalífát je spíš dlouhodobým cílem, který dojde naplnění, až nastane ten vhodný čas.

Distanc od mateřské Al-Káidy

I proto našla an-Nusra společnou řeč s mnoha syrskými povstaleckými skupinami a zaměřila se spíš na dění v Sýrii než na globální džihád. Aby si nekomplikovala situaci a získala ještě víc podporovatelů, distancovala se od své mateřské organizace Al-Káidy a přistoupila dokonce ke změně jména. Nově si říká Džabhat Fatah aš-Šám (JFS), tedy Fronta dobytí Sýrie.

Podle západních protiteroristických expertů jde jen o kosmetickou změnu na oko, sami radikálové to ale zřejmě vidí jinak. Ti radikálnější z nich se sebrali a řady JFS opustili.

"An-Nusra je stále nedílnou součástí Al-Káidy, i přes změnu názvu. Nebezpečí spočívá v tom, že získává podporu veřejnosti. Pokud bude i nadále růst, mohlo by se z ní stát skutečně masové hnutí. S dostatečně velkou základnou za sebou by mohla zavést emirát, jakési chráněné území přímo na hranicích s Evropou," řekl magazínu Charles Lister z amerického think-tanku Brookings Institution.

Žádné útoky na Západ

Syrská JSF se snaží vyvarovat útoků proti Západu. Údajně jí to dokonce Zavarhí výslovně zakázal. Její bojovníci se tak realizují přímo v Sýrii, jsou v prvních liniích bojů. Bojují za svou zemi – odhaduje se, že zhruba sedm tisíc jich pochází přímo ze Sýrie. Velká část z nich do JFS přešla z Islámského státu, protože její "armáda" je lépe připravená, vybavená a umí se postarat o své zraněné bojovníky.

Ostatně na pomoci svým lidem je postaveno celé PR "nové" an-Nusry. "Vzali si z ponaučení z Iráku z toho, jak musí působit na obyvatele. Během zimy 2012/2013 se začala prezentovat nejen jako ozbrojené, ale i jako sociální hnutí," řekl britskému serveru BBC Charles Lister, odborník na terorismus a Blízký východ, který se v posledních dvou letech pravidelně účastnil jednání předáků syrské opozice.

Fungující stát

Fronta dobytí Sýrie spravuje ovládaná území jako stát a daří se jí to mnohem lépe než Islámskému státu. Opravuje silnice, elektrické vedení, dodává vodu a obnovuje poškozenou infrastrukturu. Hlídá na tržištích, aby nedocházelo k rabování, dotuje chléb, případně nutí pekaře držet ceny tak, aby si ho mohli lidé dovolit.

Kromě toho samozřejmě nabízí islámské vzdělání, ale nesnaží se zasahovat do života lidí víc, než je nutné. "Dokonce v celém Idlibu, jejich hlavní pevnosti, můžete spatřit ženy a dívky, které na sobě nemají nikáb," upozorňuje aktivista z Halabu Sami al-Raj.

Právě v tom ale podle odborníků číhá největší nebezpečí. Místní Frontu považují za nejméně zkorumpovanou organizaci, která dělá vše pro jejich dobro. Fronta si tak získává jejich důvěru a snadno je dostane na svou stranu a muže do svých řad bojovníků. I bez výhrůžek, násilí, planých slibů panen v ráji nebo zotročení.

Nebezpečnější postup za cílem

"Tato strategie je mnohem nebezpečnější. Ukazuje se, že Al-Káida je ochotná chovat se pragmaticky a omezit své náboženské nároky, aby si vybudovala podporu a v dlouhodobém horizontu převzala vládu. To je něco, co IS v podstatě odmítl," říká Lister, který také pochybuje o tom, že by se se změnou názvu syrská pobočka Al-Káidy zcela trhla.

"Obávám se, že v dlouhodobějším horizontu tak bude Al-Káida mnohem odolnější a hrozí, že bude představovat stejné nebezpečí jako v období bezprostředně před 11. zářím," varuje Lister.

To, jak se nová lidská tvář Al-Káidě vyplácí, je vidět asi nejlépe na Jemenu, kde ovládá přístavní město Mukallá. Přístav udržuje stále v chodu, vybírá daně z dovozu ropy, ve městě jako takovém zlepšila dodávky elektřiny i vody.

Lidé ji podporují

Lidé si pochvalují, že je v Mukallá větší bezpečí než ve zbytku země. "Chtěli ukázat, že umí vládnout lépe než kdokoli jiný. A podařilo se jim to," říká Elisabeth Kendallová z Oxfordské univerzity.

Barbarství bojovníků Islámského státu lidi děsí, stejně jako jim vyhovuje státní péče v podání Al-Káidy. Podle Katherine Zimmermanové, výzkumnice z amerického American Enterprise Institutu, je tak Al-Káida mnohem nebezpečnější, než si uvědomujeme.

"Podceňujeme nebezpečí. Skutečné riziko je v tom, že bojujeme proti Islámskému státu, ale ignorujeme přítomnost Al-Káidy. Islámský stát sice převzal moc nad rozsáhlým územím, ale jejich obyvatele ovládá skrz donucování. Al-Káida obyvatele neovládá. Má jejich podporu. A to je mnohem, mnohem horší," varuje Zummermanová.

Zvlášť, až shodí svou sociální masku a vrátí se k výzvě boje proti Západu. 

Zdroje:
The Economist, BBC