Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Wagenknecht: Mafiánská struktura na severu Čech od počátku plánovala fondy EU vykrást

Wagenknecht: Mafiánská struktura na severu Čech od počátku plánovala fondy EU vykrást
Jana Vaňhová, Petr Benda a Jiří Paroubek na stavbě dálnice D8 | zdroj: Profimedia

Kriminalisté sáhli do "politického patra" ovlivňování projektů na severozápadě Čech. V úterý obvinili 24 lidí, mezi nimi například bývalou ústeckou hejtmanku Janu Vaňhovou nebo jejího někdejšího náměstka Arna Fišeru. Informace o problémech operačního programu Severozápad a podezření na systémovou manipulaci s projekty jsou přitom známé nejpozději od roku 2012.

Upozornil na ně i audit společnosti Deloitte, který vedl auditor a pozdější náměstek ministra financí Lukáš Wagenknecht. "Nikoho, ani úředníky Evropské komise, podle mě nemohlo napadnout, že je zde nějaká mafiánská struktura, která od samého počátku plánuje vykrást strukturální fondy v tak masivním měřítku," říká v rozhovoru pro HlídacíPes.org.

  • Překvapil vás rozsah úterní akce, nebo počet 24 obviněných odpovídá tomu, co o situaci kolem ROP Severozápad už dlouho víte?

Neznáme obvinění do detailu, ale pokud budeme předpokládat, že jde o zmanipulovaný výběr projektů, je ten počet odpovídající. Museli tam být jak lidé, kteří zadání dávali, tak ti, kteří ho přijali.

  • Jak jsme upozornili včera, největší problém ROP Severozápad byl v nastavení tzv. hodnotící komise, kde seděli politici a jejich vyslanci. Toto "třetí patro" doplňovalo úřednické a expertní posouzení projektů a právě tady mělo docházet k ohýbání
    "zájmových" projektů. Souhlasíte s tím?

V roce 2012 skončil audit, který vznikl pod mým vedením. A jako největší problém vnímám právě onu třetí fázi hodnocení, tu politickou. Týkala se hodnocení všech projektů, celého operačního programu. Jako kritéria byly stanoveny tři otázky (soulad s rozvojovými programy, inovativnost a potřebnost projektu – pozn. red.), které jsou nepřezkoumatelné, protože v takové věci ani dva lidé nemohou dojít ke stejnému závěru.

  • Například?

Byl tam třeba projekt, který dostal v hodnocení inovativnosti deset z deseti možných bodů od všech členů komise a byl to přitom projekt na zahlazení díry v zemi hlínou. Co je inovativního na zahrabání díry v zemi? Použijí nový bagr? Dodnes nevím, vysvětlení nám nikdo nebyl schopen podat.

  • Jak tehdy na audit reagovali politici? Vzali ho vážně?

Jak v jeho průběhu, tak i po dokončení byl extrémní tlak ze všech možných stran. Ta systémová chyba byla nakonec postižena plošnou korekcí ze strany Evropské komise (po snížení Karlovarský a Ústecký kraj zaplatily dohromady 900 milionů korun – pozn. red.). Ale do hloubky to nikdo vážně nebral. A hlavně nikdo nepochopil, že se ta systémová chyba týká všech projektů. Vybíraly se projekty, které nikdy vybrány být neměly. Projekty, které měly šanci uspět, naopak vybrány nebyly. To, co se nyní děje, otevírá otázku, zda by neměl být kompletně přezkoumán celý operační program.

  • Je podle vás možné, že už při startu ROPu Severozápad někdo cíleně – prostřednictvím onoho třetího politického patra – manipuloval pravidla se záměrem evropské dotace rozkrást?

Muselo to tak logicky být. Existovaly sice dokumenty, jako například operační manuál, v nichž byla metodika formálně popsána různými odstavci nesrozumitelného textu. Pokud chce někdo tuto metodiku převést do praxe, musí si k tomu sednout a pochopit, co ta slova znamenají v praxi. Ale aby to, co se dělo, bylo vůbec možné, musel to někdo na začátku takto připravit.

  • Druhá věc potom je, jak byli jmenováni lidé do hodnotící komise…

K tomu je zábavná historka. To nebylo nikde popsáno, jen se uvádělo, že odborná komise byla nominována. Ptal jsem se na to bývalého hejtmana Jiřího Šulce, řekl mi, že si na to nevzpomíná. Prostě tam někdo ty lidi dosadil. Už jen na tomto je vidět netransparentnost celého systému. Ale ještě k tomu, jak to nastavení vůbec vzniklo. Nikoho, ani úředníky Evropské komise, podle mě nemohlo napadnout, že je zde nějaká mafiánská struktura, která od samého počátku plánuje vykrást strukturální fondy v tak masivním měřítku.

  • Napomohl tomu podle vás politický kartel ODS a ČSSD za tiché podpory komunistů, který na severu Čech léta vládl? Třeba po krajských volbách 2004 ODS přizvala ČSSD k vládě, ačkoli měla sama v zastupitelstvu většinu. A ČSSD tuto vstřícnost oplatila o čtyři roky později, kdy při koaličních jednáních upřednostnila ODS před KSČM.

Ano, ten systém skutečně stál na těchto třech stranách a v reálu se při rozdělování dotací politický klíč uplatňoval. Ale mělo by zaznít, že Severozápad nebyl jediný. Třeba ROP Severovýchod měl nastavena pravidla úplně stejně, se stejnou politickou hodnotící komisí. V čem byl rozdíl, bylo provedení. Na severozápadě Čech bylo brutálnější.

  • Asi to bude trochu věštění z křišťálové koule, ale jaké dáváte policii šance, že aktuální kauzu dovede k úspěšnému završení před soudem?

Důležité bude, jaké má policie k dispozici listinné důkazy a dokumenty. Klíčový moment bude v tom, jak se jí podaří rozkrýt, co se dělo na zasedáních hodnotící komise. Tam bylo vyhodnoceno třeba padesát projektů během dvou hodin. Kdybyste viděl padesát projektů, to je místnost plná šanonů, není reálné to během dvou hodin stihnout. Uvažujme hypoteticky – pokud tam nějaké manipulace byly, tak abych to reálně stihl, budu mít v počítači nabodované první dvě fáze a pak do třetí pouze doplním, aby to správně vyšlo. Pokud někdo takové informace nebo podklady má, může tu kauzu úspěšně dotáhnout do konce.

Robert Malecký pro Ústav nezávislé žurnalistiky

Zdroje: