Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Oblačno

Soud prověří zásah do Čunkovy korupční aféry

Soud prověří zásah do Čunkovy korupční aféry
zdroj: tisková zpráva

Šéf Okresního státního zastupitelství Plzeň-jih Zdeněk Slepička dal policii pokyn, aby prověřila okolnosti zasahování do údajné korupční kauzy bývalého vicepremiéra Jiřího Čunka.

Píše to dnešní Právo. Podle deníku tak státní zástupce dal částečně za pravdu stížnosti spolku na podporu nezávislé justice Šalamoun, který napadl to, že se nikdo nezabýval jejich trestním oznámením na justiční mafii. Za justiční mafií označila bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová lidi, kteří se podle ní v této kauze snažili o zastavení Čunkova trestního stíhání.


"Policisté si musejí opatřit některé materiály, které až si prostudují, tak mohou rozhodnout, jestli ve věci zahájí úkony trestního řízení nebo celou věc odloží," řekl Právu Slepička. Do Plzně se kauza dostala proto, že věcně a místně příslušná státní zastupitelství se postupně vyloučila kvůli možné podjatosti.

Angažovat se ve věci zastavení Čunkova stíhání měli například místopředseda Nejvyššího soudu Pavel Kučera, exministr spravedlnosti Pavel Němec a nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká.

Po zahájení trestního stíhání Čunka byl případ z rozhodnutí Nejvyššího státního zastupitelství odebrán žalobcům z Přerova. Případ byl pak delegován jihlavskému státnímu zástupci Arifovi Salichovi, který nakonec Čunka očistil.

Detektivové mají prověřit například to, zda nebyl na některé žalobce při rozhodování vyvíjen nátlak. Vycházet by přitom měli například z výpovědí zainteresovaných osob, které už svědčily v této věci před civilním soudem.

Výrokům Benešové o justiční mafii dal za pravdu v prvním kole u městského soudu soudce Vojtěch Cepl mladší, rozhodnutím odvolacího pražského vrchního soudu ale o kauzu přišel.

Benešová podala k Ústavnímu soudu stížnost, v níž požaduje návrat původního soudce Cepla a také to, aby jeho nástupce do rozhodnutí o této stížnosti nové jednání zatím nezahájil.