Dnes je středa 17. dubna 2024., Svátek má Rudolf
Počasí dnes 4°C Skoro zataženo

Komentář: Kauza reorganizace policie: Nedopadlo vše nakonec trochu jinak?

Komentář: Kauza reorganizace policie: Nedopadlo vše nakonec trochu jinak?
Policejní prezident Tomáš Tuhý | zdroj: Profimedia

Na počátku to vypadalo, že policejní ředitelství a ministerstvo vnitra upekly reformu s cílem zlikvidovat útvar ÚOOZ vedený elitním policistou Robertem Šlachtou. Bylo kolem toho velké pozdvižení a dokonce hrozil rozpad vlády. Pak vznikla sněmovní vyšetřovací komise, která po roce uzavřela svou práci a vypadá to, že vše dopadlo trochu jinak, než jak to na počátku vypadalo.

Na úvod je potřeba zmínit, že závěrečná zpráva sněmovní vyšetřovací komise ještě nebyla zveřejněna, stane se tak nejspíš až ve čtvrtek, kdy ji předseda komise Pavel Blažek chce přečíst poslancům.

Už teď se ale ví, že komise podá dvě trestní oznámení - jedno na žalobce Petra Šeredu z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci, druhé na vyšetřovatele Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Milana Vaculíka. Předseda komise Blažek už dokonce obě trestní oznámení podepsal a odeslal.

Šeredu a Vaculíka spojuje jejich společný známý, někdejší šéfem ostravské pobočky ÚOOZ Jiří Komárek. Právě on se nejostřeji pustil do policejního prezidenta Tomáše Tuhého, když ho obvinil z "brutálního úniku informací".

Na Tuhého, jeho tehdejšího náměstka Zdeňka Laubeho i samotného ministra vnitra Milana Chovance navíc podal trestní oznámení. Všichni tři se měli dopustit sabotáže. Zmíněná trojice zase podala trestní oznámení na Komárka. Šereda měl vyzrazovat informace z vyšetřování, které proti Tuhému vedl GIBS, Komárkovi, Vaculík zase vynášel informace do médií. 

Vypadá to, že Komárek se díky těmto dvěma lidem snažil jednak získat tajné informace, jednak působit na veřejné mínění řízenými úniky do médií. Zatímco vyšetřování Tuhého bylo ukončeno a trestní oznámení na něj odloženo, Komárek je nadále vyšetřován. V boji proti policejní reformě i policejnímu prezidentovi se nejspíš uchýlil k praktikám, které jsou za hranou zákona. A nešlo jen o vynášení informací, ale i zvláštní práci s důkazy.

Klíčová SMSka

Díky výsledkům vyšetřování trestního oznámení na Tuhého i vlastním šetřením došla komise k závěru, že policie záměrně nebo omylem špatně interpretovala klíčový důkaz. Šlo o SMS zprávu, kterou měl Tuhý nebo někdo z jeho blízkých varovat olomouckého podnikatele Josefa Tesaříka, že se v jeho firmě Tesco SW chystá policejní razie.

Díky tomuto varování byla razie neúspěšná. Ovšem vyšetřování ukázalo, že telefon, který měl patřit Tuhému, nebyl odesílatelem nýbrž příjemcem oné SMS. Její znění navíc bylo jiné, než jak policisté na začátku uváděli.

Tuhý od počátku popíral, že by telefon byl jeho nebo že by z něj cokoliv komukoliv posílal. Blažek už v průběhu vyšetřování prohlásil, že někteří svědci zřejmě nemluví před komisí pravdu nebo uvádějí nepravdivé informace. Dokonce i Nejvyšší státní zastupitelství, které provedlo kontrolu celého vyšetřování, konstatovalo, že trestní řízení bylo zahájeno a vedeno důvodně. "Dozorová žalobkyně i GIBS však pochybili při popisu skutku týkajícího se směru komunikace mobilních telefonů".

Zkrátka celé to vypadá jako jedna velká blamáž, jejíž důsledky teď dopadají na její aktéry. Je třeba dodat, že po celou dobu práce komise existovalo podezření, že i sami její členové vynášejí zprávy do médií. Blažek to ovšem odmítá, navíc jde prý o zcela okrajové části zprávy, takže je to stejně jedno.

Trest pro odpůrce reorganizace

Kromě dvou trestních oznámení Blažek slibuje také tři novely právních předpisů z oblasti trestního práva. Jedna z nich má řešit situace, kdy se dopustí trestného činu státní zástupce. V současné době vede vyšetřování jiný státní zástupce, tedy de facto kolega. Blažek navrhuje, aby byl k tomuto byl určen speciální vyšetřující soudce.

Komise také vyzve vládu, aby se zabývala "určitými aspekty fungování Vrchního státního zastupitelství v Olomouci".

Z toho se dá odvodit, že komise chce stíhat či jinak potrestat odpůrce reorganizace. Státní zástupci a vyšetřovatelé kolem Roberta Šlachty jsou v tomto sporu stranou jednoznačně poraženou a zřejmě ponesou následky. Pokud navíc manipulovali s důkazy a na jejich základě dokonce veřejně obvinili policejního prezidenta a ministra vnitra, jde skutečně o fatální pochybení.

Na druhou stranu doufejme, že se dozvíme i něco o pozadí reorganizace. Blažek se už v minulosti zmiňoval, že se domnívá, že se žádný trestný čin nestal a že ke stejnému závěru došla i komise.

Ovšem i kdyby nešlo o sabotáž, nad reorganizací stále zůstává mnoho otazníků. Proč byla plánována tajně, proč nebyla s nikým konzultována, proč byla tak mizerně připravená, jakou roli v tom hrál ministr Chovanec a proč se policejní prezident nesnažil udržet v řadách policie Roberta Šlachtu?

Pokud se práce vyšetřovací komise omezila pouze na tepání žalobců a vyšetřovatelů a její zpráva bude obsahovat hlavně výtky vůči těmto složkám, bude to chabý závěr. Jak už má komise ve svém názvu, má se zabývat primárně reorganizací policie, nikoliv pochybeními státních zástupců a vyšetřovatelů v kauze, která s tím sice souvisí, ale není jádrem problému.

Jak řekl Blažek, text vyšetřovací zprávy komise byl schválen jednohlasně. Zřejmě i zástupce ANO Bohuslav Chalupa tedy s textem souhlasí. Bylo to přitom právě ANO, které kvůli reorganizaci vyvolalo vládní krizi. Ovšem buď Andrej Babiš už na celou věc rezignoval, ostatně Robert Šlachta už pracuje pro něj a to rozhodně není k zahození, nebo zkrátka se už všechno vysvětlilo a vyšetřilo. Uvidíme (nejspíš) už ve čtvrtek. 

Zdroje:
Vlastní