Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Cinknutá losovačka aneb jak naštvat EU a přijít o miliardy

Cinknutá losovačka aneb jak naštvat EU a přijít o miliardy
zdroj: Mediafax

Karlovarská losovačka nebyla nic ve srovnáním s upgradovanou královehradeckou, jejíž zákulisí nyní odhalují detektivové z protikorupční policie. Neznámým pachatelům se podařilo „cinknout“ losovací software veřejných zakázek a zmanipulovat tak výběrová řízení za 2 miliardy korun.

Podstatnou skutečností je ovšem to, že z 50 procent bylo při realizaci většinou stavebních projektů čerpáno z peněz evropských fondů. České republice tak nyní hrozí mezinárodní blamáž a riziko, že bude muset tyto peníze vrátit.

K soudu se velmi pravděpodobně odvolají i firmy, které se zúčastnily zmanipulovaného výběrového řízení a náklady na vyrovnání se tak ještě zvednou. Podle dosavadního šetření ÚOKFK měla být od začátku roku 2011 při zadávání několika desítek veřejných zakázek použita tři elektronická losovací zařízení, která však nepracovala na principu náhodného výběru.

Předběžným znaleckým zkoumáním bylo zjištěno, že všechna losovací zařízení (notebooky), která kriminalisté zajistili, umožňovala předem stanovit, kteří zájemci budou vylosováni, přičemž bezprostředně po skončení „losování" došlo k automatickému odstranění elektronických dat o jeho průběhu. Průběh losování tak nelze zpětně ověřit.

Celý článek naleznete na ParlamentníListy.cz