Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Ostrava je ohrožena Romy. Lidé se bojí dalšího Šluknova. Hrozí eskalace napětí?

Ostrava je ohrožena Romy. Lidé se bojí dalšího Šluknova. Hrozí eskalace napětí?
zdroj: Mediafax

Ostrava patří podle analýzy Ministerstva vnitra k městům, kterým hrozí podobná situace jako na Šluknovsku. Na důsledky nepokojů, ale i petici proti důchodové reformě a za odstoupení vlády Petra Nečase, kterou začali lidé ve městech Moravskoslezského kraje podepisovat, jsme se ptaly tamějšího primátora Petra Kajnara (ČSSD).

Pane primátore, důchodci jsou stejně jako sociálně vyloučení lidé velmi ohrožená skupina. Jak vnímáte zvýšené aktivity extremistických skupin v regionu?

Otázka sociálně vyloučených občanů, to je otázka, kterou nevyřešíte žádným zákonem ze dne na den. Jestliže to většinové společnosti vadí, tak se bude muset pořádně zapotit, aby to změnila. Nestačí říct: odstěhujte se. Tím se to nevyřeší, oni sice mohou jít jinam, ale ten problém zůstane. Jenom se přesune. My jsme s kolegou Štěpánkem zahájili program, na který jsme dostali posvěcení od Evropské unie. Náš program by měl do jisté míry kopírovat to, co se podařilo v Madridu, kde už to běží 30 let. Tam se podařilo téměř všechny Romy resocializovat.

Celý rozhovor naleznete na ParlamentniListy.cz.