Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Bojoval proti finančním šmejdům. Kvůli výhrůžkám skončil, prohráli jsme ale všichni

Bojoval proti finančním šmejdům. Kvůli výhrůžkám skončil, prohráli jsme ale všichni
Ilustrační snímek | zdroj: ThinkStock

Příběh Víta Kalvody má dvě roviny. První se týká jeho osobně. Roky se snažil radit lidem a upozorňovat na nekalé praktiky finančních poradců, teď mu někdo zapálil auto, chodí mu výhrůžky a tak raději svůj boj vzdal. Druhá rovina se týká každého, kdo využívá služeb finančních poradců. Je potřeba se mít před jejich praktikami na pozoru?

Kalvoda vedl Sdružení obrany investorů. Tato nezisková organizace se snažila pomoci lidem, kteří uzavřeli nevýhodné smlouvy, protože byli mylně informováni svými finančními poradci. V rámci dalšího projektu Finemon natočil seriál Hvězdný prachy, který opět v celé nahotě ukazoval praktiky finančních poradců.

Konečně Kalvoda vystoupil i ve známém filmu Rada nad zlato Jakuba Charváta, který rozpoutal diskusi o tom, jak fungují poradci ze společnosti OVB. OVB je mimochodem společnost, pro kterou Kalvoda kdysi pracoval, a právě tato zkušenost ho přiměla pustit se do boje s nepoctivými poradci.

Kalvoda zavřel krám

To vše je už minulostí, Kalvoda lidově řečeno "zavřel krám". Smazal všechny své dokumenty a nahrávky. Důvod? Anonymní výhrůžky, kterých přibývalo a vyvrcholilo to tím, že mu někdo zapálil auto. 

To byla podle jeho slov poslední kapka. Celkem pochopitelně má strach, čelil psychologickému teroru a dokud policie nechytne pachatele, nechce dál ve svých aktivitách pokračovat.

Policie případ šetří, zatím však marně a nevypadá to, že by se na tom něco změnilo. Výhružné smsky chodily z anonymních IP adres, žháře nikdo za ruku nechytil, takže vše se nejspíš potáhne. Konec příběhu? Prozatím asi ano a happyend to není.

Smutné je, že stát nedokáže ochránit lidi před nekalými praktikami poradců, ale ani ty, kteří se s tím snaží něco dělat a jednají ve všeobecném zájmu.

Jenže policisté zatím můžou jen krčit rameny. Jsou ve slepé uličce a podle Kalvody to vůbec dlouho považovali za banalitu, brali to na lehkou váhu a vlastně nejspíš ani teď nevěří, že mu auto zapálila finanční mafie. Není divu, že Kalvoda skončil. 

Ti, kterým jeho činnost vadila, dosáhli svého. Poraženým v tomto případě není ani tak on, jako spíše my všichni. Pokud se nenajdou lidé, kteří budou bojovat za práva spotřebitelů, tedy nás všech, za větší transparentnost a osvětu v oblasti finančního poradenství, bude celý tento segment stále jednou velkou džunglí, nad kterou si zodpovědné instituce myjí ruce.

Kalvoda: Jednou se možná vrátím, ale nejprve to musí vyšetřit policie

Jak probíhá vyšetřování a děje se kolem vaší kauzy něco?

Ano, policie věc vyšetřuje. Nechci zabíhat do podrobností, abych to vyšetřování nějak nemařil. Policie to dřív brala na lehkou váhu, možná i proto, že jim s podobnými problémy volá více lidí, tedy aspoň se to domnívám. Teď už to evidentně bere vážně. Dnes mi zrovna volal kriminalista, takže něco se děje a vyšetřování běží.

Jak celou věc policie hodnotí?

Oni to nešetří jako kampaň proti mé osobě, ale dávají to do souvislosti s podobnými činy, které se staly tady v okolí. Je to nějaká série vandalských útoků. Já mám za to, že ty útoky jsou jakýsi krycí manévr. Napřed tu byly tři týdny intenzivních útoků na nás, a když se to začalo konečně řešit i na policii, tak najednou jsou tu kolem další útoky. Možná se to někdo snaží zamaskovat.

Takže policie tu tezi, že na vás útočí finanční mafie, za svou nebere?

Řekl bych, že ne. Zatím to dávají do souvislosti s těmi útoky tady v okolí.

Vy sám jste stále přesvědčen, že je to dílo "finanční mafie"?

Úplně přesvědčen nejsem. Mám nějakou míru logického uvažování, takže jsem schopen se na to podívat i jinak. Může to být útok i ze strany nějaké konkurence restaurací tady v okolí, které mají zájem o náš prostor (Vít Kalvoda je majitel restaurace, pozn. red). To je hypotéza, kterou jsem nebral donedávna moc vážně. Lidé mě ubezpečovali, že tohle se prostě mezi restauratéry neděje, takto drsné to tu není. V poslední době ale zvažuju i to, zda to není tato věc. Vyloučit to úplně nedokážu.

S aktivitami proti finančním poradcům jste každopádně skončil, je to tak?

Ano, všechno jsem utnul, minimálně do doby, než se všechno vyšetří. Chtěl jsem skončit úplně a nadobro, ale vzedmula se velká vlna podpory vůči mé osobě, takže nevylučuju, že se k tomu jednou vrátím. Ale znovu říkám, napřed se musí vyšetřit to, co se tu stalo.

ČNB uděluje licence, dál se nezajímá

Dnes už se toho o praktikách finančních poradců dá najít na internetu docela hodně a existují i další lidé a organizace, které se této problematice věnují. Cenné informace, které by měl znát každý spotřebitel, jsou k dispozici i na stránkách České národní banky.

Ovšem právě na adresu ČNB se snáší kritika, že sice uděluje poradcům licence, ale nijak nekontroluje jimi uzavřené smlouvy. Podpis klienta na smlouvě znamená, že ji pochopil a byl seznámen s jejími důsledky.

Drtivá většina lidí však obsáhlé fascikly smluv nečte a dá právě na doporučení a vysvětlení finančního poradce. To potvrzuje v rozhovoru pro server web4trader.cz i Artur Petržilka, viceprezident Asociace finančních poradců České republiky.

"ČNB se o většině případů ani nedozví, řeší většinou případy, které někdo nahlásí, a když se jim něco dostane na stůl, zkoumají, jestli poradce má záznam z jednání. A když tento záznam z jednání bude dobře napsaný, podepsaný, má klient smůlu. A u investic ČNB ještě zajímá investiční dotazník. A pokud je v něm uvedeno, že klient chce investovat rizikově, že chce ukládat své peníze dlouhodobě, po dobu 30 let v životním pojištění, ČNB řekne klientovi sorry jako, podepsal jsi to, je to i v záznamu," upozorňuje.

Klient je zkrátka v situaci, kdy má sice finančního poradce, který by mu měl pomáhat, nakonec je stejně odkázán jen sám na sebe. 

Platí důvěřuj, ale prověřuj

Při jednání s poradcem, a je jedno, z jaké je společnosti, je potřeba mít na paměti několik věcí. Poradce chce vždy vydělat. Pokud tvrdí, že chce jen pomáhat a dělá to téměř zadarmo, jde jen o lákavé řeči. 

Ze strany poradců bývá tlak na rušení stávajících smluv, uzavírání nových, doporučuje nejrůznější investice a finanční produkty. To samo o sobě nemusí být nutně špatně, ale před podpisem čehokoliv je nejlepší nechat si čas na rozmyšlenou a vše si pořádně prostudovat. 

Nepoléhejte se jen na poradce, najděte si na důvěryhodných stránkách srovnání, žebříčky či kalkulačky a vše si ověřte. Výjimkou jsou snad jen hypotéky, kde jde opravdu o velmi složitou problematiku. U drtivé většiny ostatních finančních produktů je však dnes možné rozhodnout se na základě vlastního průzkumu. Ten ovšem stojí čas.

Poradce vás zkrátka nezbavuje osobní zodpovědnosti za své finance a svůj život. Platí staré známé "důvěřuj, ale prověřuj". Vše si dohledejte, zkontrolujte a nebojte se říct, že ten který produkt nechcete.

Je také dobré se vyvarovat kontaktům s poradci, kteří prokazatelně problematice nijak nerozumí. Pokud vám poradce řekne, že mu podklady připravil jeho nadřízený, portfolio sestavil nějaký manager, případně se musí na všechno někoho doptávat, pak byste se měli mít na pozoru. Pokud se poradce odkazuje na další autority ve firmě, je téměř vždy jen nastrčeným pěšákem.

Samostatnou kapitolou je systém provizí, který je v mnoha případech kamenem úrazu. Poradci zhusta vybírají produkty podle toho, jakou provizi z toho budou mít. Primárním vodítkem by však pro poradce, pokud je kvalitní a důvěryhodný, mělo být, zda je produkt výhodný především pro vás. 

Zdroje:
Vlastní