Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Jsme za bodem zlomu? Ve středu přibylo o 7000 méně případů nákazy než před týdnem

Jsme za bodem zlomu? Ve středu přibylo o 7000 méně případů nákazy než před týdnem
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Ve středu přibylo v Česku 8925 potvrzených případů nákazy koronavirem. To je zhruba stejně jako v úterý, ale o téměř 7000 méně než před týdnem, kdy byl zaznamenán rekordní denní přírůstek pozitivních testů od začátku epidemie.

Od vypuknutí epidemie v Česku na počátku března se nakazilo přes 438 000 lidí, aktuálně nakažených je 147 994. Celková bilance úmrtí se zvýšila na 5570.

Nejrychleji se nyní nákaza šíří na Pelhřimovsku, kde za uplynulých sedm dní připadá na 100 000 obyvatel 826 případů. Nejlepší situace je v Praze a v okrese Praha-západ, kde je 231 nakažených na 100 000 obyvatel za poslední týden. Ve středu ale laboratoře odhalily v Praze 739 nových případů, což je tomto týdnu zatím nejvyšší denní přírůstek; proti minulé středě je potvrzených případů zhruba o 170 méně.

Tempo růstu nových případů nemoci v zemi několik dnů zpomaluje. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) ve středu uvedl, že podle údajů o šíření koronaviru je Česko zřejmě za bodem zlomu, nicméně počet hospitalizovaných podle něj zůstane nějakou dobu ještě vysoký. Ministerstvo k úterý evidovalo 7890 pacientů s covidem-19, kteří vyžadovali péči v nemocnici. Stav 1133 pacientů lékaři hodnotí jako těžký.

Reprodukční číslo, které udává průměrný počet dalších nakažených od jednoho pozitivně testovaného, a vystihuje tak rychlost šíření nákazy, kleslo tento týden na 0,8. Potvrdil to ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR (ÚZIS) Ladislav Dušek. Bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) i premiér Andrej Babiš (ANO) v půlce října zmiňovali, že při stabilním reprodukčním čísle 0,8 se budou přijatá opatření zmírňovat. Podle Duška jde o pozitivní trend, nicméně na trvání přijatých opatření proti šíření epidemie je třeba dál trvat.

Stát má dostatečné zásoby ochranných pomůcek. Roušek bude na 86 milionů, respirátorů typu FFP2 17 milionů kusů, rukavic je 45 milionů. Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) to řekl ve čtvrtek senátorům v rámci informace, jaká opatření přijala vláda v srpnovým doporučením horní komory na postup proti epidemii koronaviru. Vicepremiér také uvedl, že nyní je v Česku denně možné provést 52 000 testů na covid-19, ale tato kapacita se nevyužívá. Z aktuálně zhruba 9000 pozitivně otestovaných lidí se trasováním daří během jednoho dne zjistit kontakty devadesáti procent nakažených. V přepočtu na 100 000 obyvatel se v Česku daří testovat 25 000 lidí.

Zdroje: