Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Aktualizováno: Hotovo: Biden vyhrál na celé čáře­, získal 306 volitelů, Trump 232

Aktualizováno: Hotovo: Biden vyhrál na celé čáře­, získal 306 volitelů, Trump 232
Joe Biden, 46,. americký prezident | zdroj: Profimedia

Joe Biden získal ve volbách amerického prezidenta 306 hlasů ve sboru volitelů, zatímco úřadující prezident Donald Trump 232. Oznámila to v pátek televize CNN i další média poté, co z jejich projekcí vyplynuli vítězové ve zbývajících dvou státech.

Vítězství v Georgii a 16 volitelů připsaly projekce demokratu Bidenovi, Severní Karolínu s 15 voliteli republikánu Trumpovi.

  Snímek obrazovky (966) zdroj: bbc.co.uk

Konečný výsledek je zrcadlovým obrazem toho z roku 2016, kdy to byl Trump, kdo ovládl státy s celkovými 306 voliteli. I tehdy však nasbíral na úrovni celých USA o tři miliony méně hlasů než kandidátka Demokratické strany Hillary Clintonová.

Letos bude rozdíl ještě větší, protož Biden aktuálně vede o více než pět milionů hlasů a jeho náskok se v posledních dnech zvyšoval.

Vítězství bývalého viceprezidenta v Georgii bylo už několik dní bráno jako hotová věc, média nakonec verdikt vyhlásila v momentě, kdy tam jeho náskok přesahoval 14 000 hlasů a byl vyšší než počet nezapočítaných hlasů.

Georgia se podle všeho přiklonila k prezidentskému kandidátovi demokratů poprvé od roku 1992. Vedení státu oznámilo, že hlasy se zde ještě budou přepočítávat, protože rozdíl mezi Trumpem a Bidenem je menší než 0,5procentního bodu, nečeká se však, že by se zisky změnily o více než stovky.

V Severní Karolíně měl Trump po sečtení více než 98 procent očekávaného počtu hlasů navrch o 1,4procentního bodu.

Prezident i deset dní po uzavření volebních místností stále odmítá uznat porážku a výsledky ve státech, kde neuspěl, označuje za zmanipulované. Volební představitelé napříč Amerikou však nenahlásili žádné volební podvody.

Hlasování volitelů, kteří jsou kandidátům přidělováni v jednotlivých státech podle jejich výsledku a kteří rozhodují o vítězi voleb, se uskuteční 14. prosince.

"Poté to bude oficiální. Zda se Donald Trump rozhodne uznat porážku, není jasné, ovšem po hlasování volitelů nebude mít po ruce žádné formální mechanismy jak výsledek zpochybnit," píše agentura AP. Agentura připomíná, že "uznání výsledku neúspěšným kandidátem je tradicí, ale z právního hlediska nemá žádnou váhu".

K vítězství Bidenovi v pátek blahopřála také Čína, která stejně jako Rusko či Turecko s tímto krokem dosud vyčkávala. 

Zdroje:
ČTK, AP, CNN