Zmrzlina s příchutí bůčku jako nová delikatesa. Troufnete si?

MAGAZÍN - Magazín autor: red

Tradiční francouzská pomazánka rilette vyrobená z vepřového bůčku, našla nezvyklé využití. Farmářský pár z ní vyrábí zmrzlinu. Je to prý delikatesa a do své nabídky ji zařadily i místní restaurace a supermarkety... Nejlíp prý chutná s aperitivem.

Patrice Riauté s manželkou Catherine z Parcé-sur-Sarthe vyrábějí zmrzlinu s příchutí rilette

Patrice Riauté s manželkou Catherine z Parcé-sur-Sarthe vyrábějí zmrzlinu s příchutí rilette,zdroj: Profimedia.cz

Patrice Riauté s manželkou Catherine z Parcé-sur-Sarthe v severozápadní Francii tvrdí, že jejich nová galská zmrzlina rillette je už nyní hitem mezi místními obyvateli a například jídelna místní školy si objednala 500 porcí této růžové mražené pochoutky.

Farmářský pár původně vymyslel nezvyklou příchuť zmrzliny jako malý žertík na lokální festival Printemps des Rillettes (jaro s rillettes), který se každoročně pořádá na počest místní speciality, jež připomíná paštiku, a pravidelně se během něj vyhlašují nejlepší produkty.

"Podívali jsme se na pravidla soutěže a řekli jsme si: 'A proč ne zmrzlinu s příchutí rillette?'" tvrdí pan Riauté.

ThinkstockPhotos-472261244

Rillette si lidé běžně mažou spíš na chleba,zdroj:ThinkStock

Pro novátorský přístup ale měli ještě jeden, dosti naléhavější důvod. Na francouzské mléčné farmáře v posledních letech těžce dolehla mléčná krize, která snížila jejich příjmy ze surového mléka. A proto se manželé rozhodli myslet netradičně a vytvořit produkt, který by jim zvýšil zisky.

"Poslední tři nebo čtyři roky nás opravdu hodně trápí mléčná krize. A teď jsme našli novou inspiraci, jak zhodnotit svou profesi," řekl pan Riauté.

Vyšší zisky pro mléčné farmáře

Pokud mléko zpracují na zmrzlinu, je zisk o více než třetinu vyšší, než když pošlou mléko distributorovi. Pár nyní nabízí přes 80 různých příchutí zmrzliny; tu s příchutí rillette začal odebírat i místní supermarket a dvě restaurace.

"Zdá se, že to funguje," řekla paní Riautéová. "Lidem evidentně chutná, protože je z ní výrazně cítit rillette." Podle jejího manžela je zmrzlina velmi lehká. "Lidé jsou příjemně překvapení. Sice nejprve váhají, jestli ji mají ochutnat, ale jakmile to zkusí, okamžitě jim zachutná."

Zmrzlinu dělají z rillette, cukru, vajec a mléka, a nejlépe prý chutná s aperitivem.

Rillette se tradičně připravuje z jemně nasekaného bůčku nebo tučnějšího plecka, které se pomalu vaří v sádle, než se zpracuje na pastu. Existují také alternativy připravované z kachního či králičího masa, z lososa nebo tuňáka.

Tagy: Francie zahraničí zmrzlina zajímavosti a kuriozity kulinářství a gastronomie

Zdroje: ČTK,The Daily Telegraph