Francie má problém: V zemi gurmánů není z čeho vyrábět croissanty

MAGAZÍN - Magazín autor: red

Prázdné regály v supermarketech jsou pro Francouze noční můrou. Ne proto, že by neměli co jíst, ale protože chybí nezbytná surovina většina jejich pokrmů. Nedostatek másla dospěl i do země, která má jeho největší světovou spotřebu na osobu. 

Máslo došlo už i v zemi, kde si bez něj lidé nedokážou představit národní kuchyni

Máslo došlo už i v zemi, kde si bez něj lidé nedokážou představit národní kuchyni,zdroj: Profimedia.cz

Máslo je ve Francii nezbytnou surovinou pro přípravu omáček i při pečení. Bez másla by croissant byl zdrclou hroudou mouky a proslulému francouzskému zapečenému sendviči Croque-Monsieur se šunkou a máslem by něco chybělo. Takže prázdný regál v obchodě, kde by mělo být vyskládané máslo, je ve Francii něco jako suchá bageta - hluboce znepokojující.

Ovšem kvůli propadu evropské produkce mléčných výrobků a nárůstu celosvětové poptávky se právě s prázdnými regály někteří Francouzi setkávají.

A někteří se s tím nehodlají smířit. Laurence Meyreová, 53letá profesorka, si raději zašla udělat důkladné zásoby. "Řekla jsem si - nemít ve Francii máslo? To je šokující," řekla, když ji novinář zastihl v supermarketu.

BeurreGate aneb kam zmizelo všechno máslo?

Ve skutečnosti je ovšem nedostatek másla - byť vyvolal celonárodní pozornost - ve Francii jen sporadický a nezdá se, že by se chod země bez základního maziva měl zadřít. Ale v zemi, která podle některých statistik konzumuje zdaleka nejvíc másla na jednoho obyvatele na světě, nejde o marginální záležitost.

Proto francouzské sdělovací prostředky chrlí rady, jak nahradit máslo, anebo jak si připravit vlastní. Jeden titulek se naléhavě ptal, zda bude na Vánoce máslo. Ministr zemědělství byl dotazován v parlamentu.

Na internetu sdílejí uživatelé fotografie prázdných regálů a vtipálci zveřejňují inzeráty nabízející malé množství másla za nehorázné ceny. A nevyhnutelně musel vzniknout i hashtag #BeurreGate (beurre = francouzsky máslo).

Loni spotřebovala Francie zhruba osm kilogramů másla na jednoho obyvatele. To je více než dvojnásobek průměru v Evropské unii a více než trojnásobek množství ve Spojených státech.

Zvýšila se poptávka a produkce nestačí

Gérard Calbrix, šéf ekonomických záležitostí Svazu francouzských zpracovatelů mléčných produktů, řekl, že už od jara se očekával nedostatek másla. "Během posledního roku od června 2016 do letošního léta v Evropě klesla produkce mléka," dodal. "A zároveň stoupla poptávka po másle na všech světových trzích."

Několik faktorů může vysvětlit tento nepoměr mezi nabídkou a poptávkou. Produkce mléka v Evropě, která klesla už poté, co v roce 2015 skončily mléčné kvóty Evropské unie, se během léta 2016 propadla ještě níž kvůli špatné úrodě pícnin a nepříznivému počasí.

Mezitím, úměrně tomu, jak ze sebe máslo setřáslo část pověsti "nezdravé potraviny", stoupla celosvětově poptávka po něm - zvlášť ve Spojených státech a v Číně.

Obchodníci nechtějí platit vysokou cenu

Jen v samotné Francii stoupla spotřeba másla v letech 2013 až 2015 o pět procent. Výsledek? Ceny másla prudce vzrostly na téměř 8000 dolarů (asi 176 tisíc korun) za tunu letos v září, zatímco v dubnu 2016 to bylo zhruba 2800 dolarů za tunu.

Ovšem jen ve Francii se zatím objevily případy nedostatku či vyprodaného másla kvůli způsobu, jakým je organizovaný francouzský řetězec dodávek potravin, řekl Calbrix. Ve Francii se ceny mezi dodavateli a velkými obchodními řetězci domlouvají jednou ročně - v únoru.

"Nedostatek jistých produktů v regálech je známkou napětí mezi některými velkými obchody a jejich dodavateli," uvedl s tím, že mnozí obchodníci odmítají zaplatit za máslo zvýšenou tržní cenu.

Tagy: Francie zahraničí máslo zajímavosti a kuriozity evropská ekonomika kulinářství a gastronomie

Zdroje: ČTK,The New York Times