Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 2°C Slabý déšť

Němci zkonstruovali robotického klokana, protože…proč vlastně ne?

Němci zkonstruovali robotického klokana, protože…proč vlastně ne?
Roboklokan umí dokonale napodobovat pohyb skutečných zvířat a navíc má uhlazený design. Zdroj: Oficiální web společnosti Festo | zdroj: Vlastní foto autora

Německá firma Festo vyrobila robotického klokana dokonale simulujícího pohyb skutečných zvířat. Roboklokan sice nemá žádný praktický účel, to ale není důležité.  

Společnost Festo už má na svém kontě z minulosti mechanického racka a bionická chapadla připomínající pařáty Dr. Octopa, superpadoucha z komiksů Spider-Man.

Robotický klokan zřejmě žádné praktické využití mít nebude, německému výrobci se ovšem takové plývání potenciálem, časem a prostředky přece jen dá odpustit. Festu se totiž podařilo dokonale replikovat pohyby živých klokanů a ukázat, nakolik pokročil vývoj robotiky.

Roboklokan umí stejně jako jeho živý protějšek šetrně zpracovávat energii při dopadu tak, aby měl dostatek síly pro další skok. Věrohodně tak simuluje kinematiku zvířat, která by bez schopnosti šetřit energií příliš daleko nedoskákala. A kdo neskáče, není…klokan. Ať už živý, nebo mechanický.

zdroj: YouTube

Zdroje:
Vlastní