Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -2°C Slabý déšť

Zemřela socioložka a signatářka Charty 77 Jiřina Šiklová

Zemřela socioložka a signatářka Charty 77 Jiřina Šiklová
Jiřina Šiklová | zdroj: josef vostárek / MAFRA / Profimedia

Ve věku 85 let zemřela Jiřina Šiklová. Doktorka filozofie, socioložka, signatářka Charty 77, disidentka, vězeňkyně, zakladatelka a propagátorka genderových studií, zasvětila svůj život angažování se pro politickou a sociální spravedlnost.

Šiklová se narodila 17. června 1935, její matka byla spolužačkou Milady Horákové. Vystudovala historii a filozofii na Filozofické fakultě UK v Praze, kde v roce 1965 pomohla otevřít sociologickou katedru.

Za komunistického režimu Šiklová pomáhala dostávat zakázanou československou literaturu z republiky do zahraničí a exilovou literaturu do Československa. Kvůli tomu strávila v roce 1981 rok ve vazbě.

Po pádu komunismu se vrátila na Univerzitu Karlovu, kde deset let vedla katedru sociální práce. V plánech přednášek na společenskovědních fakultách v celém Česku prosadila téma problematiky genderu, tedy vztahu mezi oběma pohlavími. U ní v bytě také vznikla první knihovna Gender Studies, ze které se časem vyvinula největší knihovna tohoto tématu ve střední a východní Evropě.

V roce 1995 získala Šiklová v Bruselu cenu Žena Evropy, o čtyři roky později medaili T. G. Masaryka I. stupně za zásluhy o republiku. Publikovala v desítkách odborných časopisů, je autorkou několika knih.

Zdroje: