Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes -3°C Jasno

Zemřela Naďa Urbánková. Proslavily ji hity Drahý můj nebo Závidím

Zemřela Naďa Urbánková. Proslavily ji hity Drahý můj nebo Závidím
Naďa Urbánková. | zdroj: Profimedia

Zemřela zpěvačka a herečka Naďa Urbánková. Oznámila to její dcera Jana Fabiánová. Pětinásobné Zlaté slavici bylo 83 let.

„S nekonečnou bolestí v srdci s vámi musím sdílet tu nejsmutnější zprávu. Moje milovaná maminka, zpěvačka, herečka a pětinásobná Zlatá slavice, paní Naďa Urbánková, zemřela v pátek večer 3. 2. 2023 na komplikace spojené s rakovinou a nedávno prodělaným onemocněním covid-19,“ napsala Fabiánová. 

Urbánková se proslavila hity Drahý můj, Závidím, Svatební průvod, Dávám ti dar, Blonďák s červenou bugatkou nebo Mám ráda žužu.

Zpívala a hrála v inscenacích Semaforu, spoluúčinkovala s Jiřím Grossmannem a Miloslavem Šimkem v jejich pořadech Návštěvní dny či v Besídce zvláštní školy. Spolupráce s Country Beatem, s nímž nahrála nejvíc ze svých úspěšných písní, a která trvala dvacet let, jí vynesla na vrchol popularity.

Hrála i v řadě filmů, například Ostře sledované vlaky, Na samotě u lesa či Skřivánci na niti.

Naděžda Balabánová, jak se za svobodna Urbánková jmenovala, se narodila 30. června 1939 v Nové Pace a vyrůstala ve vesničce Borovnička, kde začala chodit do školy. Absolvovala Vyšší zdravotnickou školu v Trutnově a krátce pracovala jako zdravotní sestra.

V roce 1964 se dostala do Semaforu, kde nastartovala svou kariéru. 

Hudební publicista Josef Vlček ve vysílání ČT24 řekl, že česká populární hudba v odchodu další velké hvězdy 60. a 70. let ztratila skvělou country zpěvačku.

„To byla móda 70. let. Tehdy se jela ve světě moderní country. Country Beat Jiřího Brabce a Naďa Urbánková dokázaly na ten trend najet, a navíc měly štěstí na výborné textaře,“ řekl a upozornil, že k coververzím zahraničních písní jí psal vynikající texty Jiří Grossmann.

Podle Vlčka dokázala Urbánková písně procítit a dodat jim emocionální hloubku. Zapamatovatelná byla také svojí vizáží umocněnou ikonickými brýlemi, která v tehdejším Československu stvrdila její image moderní ženy druhé poloviny 20. století.

Po roce 1989 už ze showbyznysu do velké míry vypadla a žila v ústraní v Želivi na Vysočině.

Zdroje: