Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Zemřela Kirstie Alleyová, hvězda romantických komedií Kdopak to mluví

Zemřela Kirstie Alleyová, hvězda romantických komedií Kdopak to mluví
Kirstie Alleyová ve filmu Kdopak to mluví 3 | zdroj: Profimedia

Po krátkém boji s rakovinou zemřela v 71 letech americká herečka Kirstie Alleyová, hvězda filmové trilogie Kdopak to mluví nebo seriálu Sever a Jih. O jejím úmrtí dnes informovaly na twitteru hereččiny děti a potvrdil ho manažer Alleyové Donovan Daughtry.

„Elán naší matky, její vášeň pro život a tvořivost, její děti, vnoučata i mnohá zvířata neměly obdoby. Inspirovaly nás k tomu žít život naplno právě tak, jak to dělala ona,“ uvedli True a Lillie Parkerovi, Alleyové adoptivní děti.

Rodina neupřesnila, o jakou rakovinu se jednalo, ale sdělila, že byla „objevena teprve nedávno“. „Jakkoli byla ikonická na plátně, byla ještě úžasnější matkou a babičkou,“ uvedli členové hereččiny rodiny v prohlášení.

V Los Angeles, kde původně pracovala jako návrhářka interiérů, začala Alleyová v roce 1982 svoji filmovou kariéru rolí v dobrodružném sci-fi filmu Star Trek II: Khanův hněv. V historické sáze Sever a Jih vystoupila jako Virgilia Hazardová o tři roky později.

Průlom v kariéře zaznamenala poté, co v seriálu Na zdraví z osmdesátých a devadesátých let ztvárnila servírku Rebeccu Howeovou. Její postava, která se zprvu jevila jako silná a nezávislá žena, opakovaně prožívala neúspěšné románky, často s bohatými muži, v důsledku čehož byla stále nejistější a frustrovanější. Za roli získala cenu Emmy a Zlatý glóbus.

Druhou cenu Emmy získala v roce 1994 za roli matky autistického dítěte v televizním filmu Davidova matka.

„Vztah s Kirstie byl jedním z nejvíce speciálních, který jsem kdy měl. Miluji tě, Kirstie. Vím, že se znovu setkáme,“ napsal v reakci na úmrtí Alleyové na svém instagramu herec John Travolta, který se s ní objevil ve všech třech dílech Kdopak to mluví, a byl stejně jako ona scientologem. Alleyová kdysi prohlásila, že scientologické církvi vděčí za to, že se zbavila závislosti na drogách.

V posledních letech Alleyová vystoupila v několika televizních reality show včetně taneční soutěže Dancing With the Stars, v českém provedení známé jako StarDance ...když hvězdy tančí.

Herečka byla od roku 2016 hlasitou stoupenkyní bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa. Prohlásila, že byla v Hollywoodu kvůli své politické orientaci „zařazena na černou listinu“.

Zdroje: