Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Zemřela herečka a operní pěvkyně Soňa Červená, bylo jí 97 let

Zemřela herečka a operní pěvkyně Soňa Červená, bylo jí 97 let
Soňa Červená | zdroj: Jan Handrejch / Právo / Profimedia

Ve věku 97 let dnes v Praze zemřela herečka a operní pěvkyně Soňa Červená. „Po delší hospitalizaci v jedné z pražských nemocnic dnes nad ránem pokojně ve věku 97 let odešla emeritní sólistka Národního divadla paní Soňa Červená. Čest její památce!,“ uvedlo na sociální síti Národní divadlo, kde Červená také působila.

Život Soni Červené by vydal na román. Narodila se do prominentní české divadelní rodiny - byla dcerou kabaretiéra Jiřího Červeného. Po své emigraci z totalitního Československa v 60. letech zpívala ve významných světových operních domech. V San Francisku byla rekordních 11 sezon. Mimořádné výkony podávala v operách Richarda Wagnera a Leoše Janáčka. Její nejslavnější rolí byla Carmen. Tu zpívala na předních světových scénách více než stopadesátkrát.

„Osud vynikající světové pěvkyně a herečky je pro nás obrazem osudu české kultury, jejíž talenty se často uplatňovaly v zahraničí, neboť doma neměly dosti svobody. Poslední tři desetiletí kariéry Soni Červené se odehrávaly již ve svobodném Česku i svobodném Národním divadle. Přivedla do Národního divadla renomovaného amerického režiséra Roberta Wilsona. Uspěla i v operní inscenaci o umučeném knězi Toufarovi. Soňa je pro nás mementem, jak je důležité mít nejenom talent, ale i otevřenou společnost, ve které byla šťastná,“ řekl generální ředitel ND Jan Burian.

Loni 29. září, krátce po svých 97. narozeninách, Červená vystoupila u příležitosti předsednictví České republiky v Radě EU v Lateránské bazilice v Římě v oratoriu Jana Zástěry Svatá Ludmila jako sólistka v partu sv. Ludmily.

V roce 2004 obdržela jako zvláštní ocenění kolegia cenu Thálie, v roce 2011 z rukou ministra kultury medaili Artis Bohemiae Amicis a 28. října 2013 ji prezident Miloš Zeman vyznamenal medailí Za zásluhy. U příležitosti jejích devadesátin jí v roce 2015 tehdejší ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) udělil titul Dáma české kultury.

Vedle zpěvu se Červená uplatnila i jako herečka. Ve Stavovském divadle ztvárnila v režii Roberta Wilsona hlavní roli v Čapkově Věci Makropulos a postavu Dr. Milady Horákové v Březinově Zítra se bude... Diváci ji také znají jako Frau König z filmu režiséra Jana Hřebejka Pupendo.

profimedia-0700063933 Soňa Červená | zdroj: Profimedia

Před čtyřmi lety získala Červená osvědčení o pojmenování planetky č. 26897, která nyní nese jméno Červená. V lednu 2019 převzala ve Smetanově síni pražského Obecního domu Cenu klasické hudby Classic Prague Awards za celoživotní přínos.

Pozoruhodný příběh silné ženy zachytila ve svém celovečerním dokumentu Olga Sommerová. Nazvala jej prostě Červená (2017). Snímek vyhrál Českého lva a zaujal i diváky na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech.

Zdroje: