Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 3°C Občasný déšť

Zemřel Libor Pešek, český dirigent světového formátu

Zemřel Libor Pešek, český dirigent světového formátu
Dirigent Libor Pešek. | zdroj: Profimedia

Ve věku 89 let v neděli zemřel významný český dirigent Libor Pešek. České televizi to potvrdil ředitel Českého národního symfonického orchestru Jan Hasenöhrl.

Propagátor Sukovy tvorby získal světové renomé jako šéfdirigent liverpoolského královského orchestru.

Pešek patřil k nejvýznamnějším českým dirigentům. V mládí studoval hru na klavír, trombón a violoncello.

„Pro dirigenta je dobré mít zkušenosti s nějakým smyčcovým nástrojem a klavír je nutný, aby si v mládí mohl přehrávat partitury, které později už jenom čte,“ sdělil v jednom z rozhovorů pro ČT.

Při příležitosti státní návštěvy britské královny Alžběty II. v Česku v roce 1996 dostal Pešek Řád britského impéria. Téhož roku byl jmenován čestným členem Univerzity v hrabství Lancashire v Prestonu. V roce 1997 dostal z rukou prezidenta Václava Havla Medaili Za zásluhy I. stupně.

Od roku 1970 hostoval Pešek u různých českých i zahraničních orchestrů. V letech 1987 až 1997 působil jako umělecký ředitel a šéfdirigent Královského filharmonického orchestru v Liverpoolu, krátce působil také jako šéf Slovenské filharmonie v Bratislavě.

V letech 1981 až 1990 byl stálým hostem České filharmonie. Poté se stal hlavním hostujícím dirigentem Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK a před koncem své aktivní činnosti zastával post hlavního dirigenta Českého národního symfonického orchestru.

Zdroje:
ČT