Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Zemřel Věslav Michalik, místopředseda STAN. Bylo mu 59

Zemřel Věslav Michalik, místopředseda STAN. Bylo mu 59
Věslav Michalik, vlivný člen Starostů. | zdroj: Profimedia

Zemřel místopředseda hnutí STAN a starosta Dolních Břežan Věslav Michalik. Na twitteru to oznámil předseda STAN Vít Rakušan.

Server Neovlivní.cz napsal, že jaderný fyzik, investor a starosta Michalik zemřel odpoledne náhle na výletu v horách.

Michalik byl vlivným členem STAN. Po loňských sněmovních volbách se původně měl stát ministrem průmyslu a obchodu, nominace se vzdal kvůli pochybnostem o svém dřívějším podnikání a možném střetu zájmů.

Věslav Michalik se narodil 1. března 1963 v Českém Těšíně. Vystudoval Fakultu jadernou a fyzikálně inženýrskou ČVUT v Praze, kde v roce 1992 získal i titul kandidáta věd. Ekonomické vzdělání si doplnil na Rochester Institute of Technology v USA. Starostou Dolních Břežan byl nepřetržitě od roku 2004. Místopředsedou STAN se stal loni.

V letech 1986 až 1996 pracoval Michalik jako vědecký pracovník Akademie věd ČR v Ústavu jaderné fyziky a Ústavu dozimetrie záření, po odchodu z akademické sféry až do roku 2007 působil ve finančních institucích v různých funkcích od analytika až po člena představenstva. Od roku 2002 podnikal v oboru investiční poradenství.

V roce 2012 byl zvolen zastupitelem Středočeského kraje, v letech 2016 až 2017 byl radním kraje pro hospodářský a regionální rozvoj včetně evropských fondů a rozvoje venkova. V listopadu 2020 se stal náměstkem středočeské hejtmanky pro finance a strategii.

Michalik loni v listopadu odmítl nominaci na ministra, protože nechtěl zatěžovat nový kabinet Petra Fialy srovnáváním se situací předchozího premiéra Andreje Babiše (ANO). Řekl ale, že jeho dřívější podnikání na Kypru bylo v souladu se zákonem.

Investiční společnost tam vznikla podle něj na základě doporučení daňových a právních poradců - ostrovní země byla vhodná mimo jiné kvůli tomu, že na rozdíl od Česka byla tehdy v Evropské unii. Případný střet zájmů kvůli třetinovému podílu ve fondu, který vlastní solární elektrárny, by se podle něj dal vyřešit prodejem elektráren.

Zdroje: