Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Těsný výsledek parlamentních voleb ve Francii. Macron může mít většinu, ale nemusí

Těsný výsledek parlamentních voleb ve Francii. Macron může mít většinu, ale nemusí
Emmanuel Macron přichází k volbám. Polibek na pleš pro štěstí. | zdroj: Profimedia

První kolo parlamentních voleb ve Francii skončilo na ostří nože, výsledek je těsný.

Koalice Spolu prezidenta Emmanuela Macrona a levicová formace Nová lidová, socialistická a ekologická unie (NUPES) Jeana-Luka Mélenchona získaly podle odhadů shodně mezi 25 a 26 procenty hlasů.

Macronova centristická aliance má šanci zůstat po druhém kole příští neděli největší parlamentní formací.

Agentury AP a DPA odhadují, že získá v Národním shromáždění většinu. Agentura AFP to ale zpochybňuje. Rozhodující bude každopádně výsledek druhého kola voleb.

Odhad konečného složení parlamentu komplikuje složitý volební systém. Rozdíl mezi procentním ziskem a konečným ziskem křesel může být značný.

Druhé kolo se uskuteční v obvodech, kde žádný kandidát nezíská 50 procent odevzdaných hlasů a současně 25 procent hlasů všech registrovaných voličů. Do druhého kola postupují dva kandidáti s nejvyšší podporou či kandidáti, kteří získali alespoň 12,5 procenta hlasů všech voličů.

Mélenchon sdělil, že „prezidentská strana byla poražena“. Vyzval voliče, aby levicovou koalici znovu podpořili v druhém kole a odmítli záměry prezidentského tábora.

Třetí nejsilnější silou je pravicová koalice Republikánů a centristických stran, kterým průzkumy přisuzují 50 až 80 křesel. V preferencích je ale třetí Národní sdružení (Marine Le Penové s 19 procenty hlasů.

Zhruba polovina voličů k volbám nepřišla a účast bude zřejmě nejnižší za posledních 20 let.

Zdroje: