Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Zemřel poslední řecký král Konstantin II., bratranec Karla III.

Zemřel poslední řecký král Konstantin II., bratranec Karla III.
Poslední řecký král Konstantin II. | zdroj: Profimedia

V Aténách ve věku 82 let zemřel poslední řecký král Konstantin II. V zemi vládl do roku 1967, kdy ho vojenská junta, s níž dříve spolupracoval, donutila opustit zemi. Jeho vláda patřila k nejvíce neklidným obdobím v historii moderního Řecka.

Konstantin II. byl bratrancem britského krále Karla III., kmotrem prince Williama a bratrem španělské královny Sofie. Jeho manželka Anne-Marie je sestrou dánské panovnice Margrethe II.

Podle řecké veřejnoprávní televize ERT bývalý král zemřel v důsledku mozkové příhody. Hospitalizován byl od minulého týdne.

Konstantin II. nastoupil na trůn v roce 1964 po smrti svého otce, krále Pavla. Ve věku 23 let čelil neklidnému politickému období. V dubnu roku 1967 sesadil vládu vojenský puč a král s juntou zpočátku spolupracoval. Skupina důstojníků ho však na konci roku 1967 donutila opustit zemi. Řecko oficiálně monarchii zrušilo v roce 1973 v referendu svolaném juntou. Výsledek potvrdilo o rok později referendum uspořádané první demokratickou vládou. V něm odmítlo návrat monarchie bezmála 70 procent Řeků.

Konstantin II. žil zhruba čtyři desetiletí v Londýně a do Řecka se trvale vrátil teprve před několika lety. Na začátku 90. let mu vláda socialistického premiéra Andrease Papandreua odebrala řecké občanství a zkonfiskovala královské rodině zbývající majetek. Bývalý král nakonec vysoudil odškodnění ve výši 12 milionů eur (zhruba 300 milionů korun).

V mládí byl poslední řecký monarcha i úspěšným sportovcem a v roce 1960 získal na olympijských hrách v Římě zlatou medaili v jachtingu. 

Zdroje: