Dnes je úterý 30. dubna 2024., Svátek má Blahoslav
Počasí dnes 12°C Polojasno

Zemřel Pavel Taussig, lidé se rozloučili s Jiřím Černým

Zemřel Pavel Taussig, lidé se rozloučili s Jiřím Černým
Pavel Taussig | zdroj: Profimedia

Zemřel filmový historik, scenárista a publicista Pavel Taussig. Bylo mu 74 let. Na facebooku o tom informoval Zlín Film Festival. Taussig na něm zanechal výraznou a nezapomenutelnou stopu, uvedli pořadatelé zlínského mezinárodního filmového festivalu pro děti a mládež.

Zemřel filmový historik, scenárista a publicista Pavel Taussig na ZLÍN FILM FESTIVALu zanechal výraznou a nezapomenutelnou stopu. R.I.P.

Zveřejnil(a) ZLÍN FILM FESTIVAL dne Čtvrtek 24. srpna 2023

„Byl pravidelným hostem a spolupracovníkem festivalu, podílel se i na jeho dramaturgii a v roce 2019 připravoval besedu k nedožité stovce režiséra Josefa Pinkavy,“ řekla dnes ČTK mluvčí festivalu Kateřina Martykánová.

Taussig byl autorem námětu k oscarovému filmu Jana Svěráka Kolja z roku 1996. Jeho nejznámějším dílem byla zřejmě dokumentární série Úsměvy českého filmu. Byl také autorem knih a televizních pořadů o tuzemské kinematografii a osudech filmových hvězd. Taussig se narodil 2. července 1949 v Olomouci.

Desítky lidí se dnes přišly v Praze rozloučit s Jiřím Černým

Rodina, přátelé, mnozí hudební publicisté i někteří muzikanti se dnes přišli do kostela Nejsvětějšího Salvátora u pražského Karlova mostu rozloučit s Jiřím Černým. Známá postava české kultury, hudební kritik a popularizátor hudby mnoha žánrů zemřel minulý týden ve věku 87 let.

profimedia-0799738712 Lidé se naposledy rozloučili s hudebním kritikem Jiřím Černým | zdroj: Profimedia

„Sešli jsme se, abychom poděkovali za dlouhý, plodný život, za požehnané dílo Jiřího Černého. Půlstoletí byl významným publicistou a jedním z největších znalců hudby,“ řekl katolický kněz Tomáš Halík. Připomněl také Černého přesah do jiných oblastí kultury i do společenského života, když se v roce 1989 angažoval ve formujícím se politickém hnutí Občanské fórum.

Před velkým portrétem Černého byly věnce od České televize a Českého rozhlasu, mezi hosty byli třeba hudebník Petr Janda či Josef Vlček, Jan Rejžek, Pavel Klusák a Ondřej Bezr, kteří stejně jako Černý píší o hudbě a mnohé z nich jeho psaní a uvažování o tomto uměleckém žánru podle jejich slov i formovalo. Kromě kněze Tomáše Halíka a evangelického faráře Miloše Rejchrta byl přítomný i biskup Václav Malý nebo dosluhující ředitel České televize Petr Dvořák.

Odborníci o Černém říkají, že nebylo v ČR na hudebním poli většího znalce hudby - od opery přes pop, folk, rock - jeho znalosti a zkušenosti byly obrovské. Stal se jediným nemuzikantem, který byl kdy uveden do Síně slávy hudebních cen Anděl.

Zdroje: