Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 5°C Polojasno

Zemřela Jana Šulcová

Zemřela Jana Šulcová
Jana Šulcová na premiéře filmu Občanský průkaz v roce 2010 | zdroj: Profimedia

Ve věku 76 let dnes v podvečer zemřela herečka Jana Šulcová. ČTK to řekla její dcera Rozálie Víznerová.

V 70. a 80. letech byla Šulcová populární zejména v televizních seriálech Byl jednou jeden dům a My všichni školou povinní, výraznou úlohu dostala i v komedii S tebou mě baví svět, kterou diváci v roce 1998 vybrali za českou filmovou veselohru století. Hrála také ve Spalovači mrtvol nebo ve filmu Fešák Hubert. Desítky velkých rolí vytvořila Šulcová i na prknech Městských divadel pražských (MDP).

Po roce 1989 se před kamerou objevovala jen málo, a to spíš v televizi. Výraznější příležitost jí poskytl režisér Ondřej Trojan ve filmu Občanský průkaz (2010), kde hrála ředitelku školy. A poté také Jan Prušinovský ve filmu Kobry a užovky.

Na Šulcovou dnes vzpomínali dva herci Jaromír Nosek a Kryštof Hádek, kterým oběma hrála matku. „Ona byla můj úplný miláček, moc si jí vážím. Viděl jsme ji naposled před třemi lety při natáčení filmu Daria, když mi hrála maminku a byla úplně perfektní. Měl jsem to štěstí s ní hrát dvakrát, podruhé v televizním seriálu Vyprávěj, kde to také byla strašně příjemná spolupráce,“ řekl ČTK Jaromír Nosek.

V oceňovaném filmu Kobry a užovky ztvárnila Šulcová alkoholickou matku nezodpovědného Kobry v podání Kryštofa Hádka. „Moc na to vzpomínám, pro mě to bylo vzácné setkání. Znal jsem ji jako dítě z různých filmů a najednou jsme spolu mohli hrát. Ta spolupráce byla bezvadná, myslím, že jsme si docela sedli, byla zábavná a mimo záběry jsme si notovali. Ale od premiéry toho filmu v roce 2015 už jsme se nepotkali ani při práci ani soukromě,“ uvedl Hádek.

Ve filmu S tebou mě baví svět se s Šulcovou setkal herec Pavel Nový, který v něm hrál postavu zvukaře Pepy. „Byla hlavně dobrý člověk. A nenatočila jen S tebou mě baví svět. Škoda, že jsme se v poslední době už nemohli potkat. Chtěli jsme se s dětma s ní setkat, ale už se to nepovedlo. Je tu s námi,“ napsal ČTK Nový,

Jana Šulcová hrála většinou kladné postavy, se kterými se diváci mohli ztotožnit. V 70. letech to byly romantické a sympatické dívky, v 80. letech pak role maminek, jako například v seriálu Tajemství proutěného košíku nebo My všichni školou povinní.

Členkou Městských divadel pražských se Šulcová stala v roce 1969 ještě během studia DAMU. Ve stejné době mohli její tvář zaznamenat také filmoví a televizní diváci, třeba v jednom z dílů krimiseriálu Hříšní lidé města pražského. Před kamerou i na divadle šla z role do role. „Pauzu jsem měla, jen když se narodily děti... Točila jsem hodně, ale nikdy ne tak, abych zanedbala děti,“ vzpomínala před několika lety bývalá manželka herce Oldřicha Víznera, s nímž má dvě dcery. Manželství se koncem 80. let rozpadlo.

Z Městských divadel pražských odešla v roce 1992 na volnou nohu. Poté hrála například v pražském Divadle Bez zábradlí a spolupracovala s divadelními agenturami. Odchod z divadla i méně příležitostí před kamerou ji nasměroval k dabingu. Její hlas mohli televizní diváci slyšet například i v kriminálním seriálu o poručíku Columbovi nebo sérii o všetečné spisovatelce vyšetřující zločiny To je vražda, napsala. Časem ale Šulcové přestal současný způsob výroby českého znění vyhovovat.

Později hostovala například v pražském Divadle Bez zábradlí a spolupracovala s divadelními agenturami. Postupně se ale začaly ozývat zdravotní problémy, několikrát upadla a skončila i v nemocnici. Těžce nesla také pandemii koronaviru, který ji na několik měsíců prakticky uvěznil v jejím domě a podobně jako další herce i připravil o práci. 

Zdroje: